Livre
Néerlandais
De vrouw van de Venetiaanse politiecommissaris Brunetti wordt verdacht van moord op de eigenaar van een reisbureau dat seksreizen organiseert naar derdewereldlanden.
Extra subject
Romans, misdaad, Venetië
Titre
Fatalità
Auteur
Donna Leon
Langue
Néerlandais
Langue originale
Anglais
Titre original
Fatal remedies
Éditeur
Amsterdam: De Boekerij, 2000
206 p.
ISBN
90-225-2808-1

Commentaires

Fatalità is ondertussen de achtste in het rijtje Venetiaanse misdaadromans met commissaris Guido Brunetti in de hoofdrol en de klad zit er nog lang niet in. Meer nog dan in de vorige boeken krijgt de commissaris af te rekenen met moeilijkheden op het thuisfront, wat meteen het verrassende en tegelijk ludieke begin inluidt van de spannende roman. Laat op de avond gooit een burgerlijk ogende vrouw met een steen de ruit in van een reisbureau. De dader wacht geduldig tot de politie ter plaatse komt en laat zich heel gedwee opbrengen. Brunetti krijgt vroeg in de ochtend een telefoontje met het verzoek zich onmiddellijk naar Questura te begeven, waar hij tot zijn niet geringe verrassing zijn eigen vrouw Paola aantreft, die op het punt staat beschuldigd te worden van vandalisme. De commissaris is genoegzaam bekend met de motieven van zijn echtgenote, die met haar daad haar maatschappelijke verontwaardiging wil luchten tegen reisbureaus die op clandestiene wijze pedofiele seksreizen o…Lire la suite
Deze achtste politieroman over commissaris Brunetti speelt weer grotendeels in Venetië en heeft als onderliggend maatschappelijk thema de hypocrisie van Europese landen in de commerciële uitbuiting van arme landen. Commissaris Brunetti komt in het nauw als zijn vrouw actie voert tegen het sekstoerisme naar Azië. Zijn huwelijk en zijn carrière staan op het spel, zeker als de eigenaar van het door zijn vrouw belaagde reisbureau vermoord wordt. Overtuigd van de onschuld van zijn vrouw zoekt Brunetti naar connecties met de maffia en kan hij op zijn manier toch iets tegen verdere criminele exploitatie van mensen in ontwikkelingslanden ondernemen. Door het evenwicht in de spanning van een misdaadverhaal met boodschap en de perikelen in een huwelijksrelatie, aangevuld met de ruime plaats die, zoals gebruikelijk, ingeruimd is voor het pittoreske en het culinaire aspect van Venetië, een, hoewel wat onwaarschijnlijk, toch prettig te lezen speurdersverhaal. Voor een groot publiek. Vrij kleine druk.

À propos de Donna Leon

Donna Leon (/ˈdɒnə ˈliːɒn/), née le 28 septembre 1942 à Montclair, New Jersey, est une romancière américaine.

Biographie

Donna Leon est élevée dans une famille catholique proche du parti démocrate. Ses grands-parents paternels étaient espagnols et ses grands-parents maternels irlandais et allemands. Elle grandit à Bloomfield, dans le New Jersey. Ses parents mettent fortement l'accent sur l'éducation de leur fille. Mais, comme les héros de ses livres Guido Brunetti, Paola Falier et leurs enfants Raffaele et Chiara, qui « forment une sorte de famille idéale », Donna Leon se rappelle avoir été élevée dans une famille « très heureuse ».

Elle soutient une thèse sur Jane Austen. D'après le Guardian : « Donna Leon enseignait en Iran et terminait une thèse sur Jane Aust…En lire plus sur Wikipedia

Suggestions