Het schilderij 'Het puttertje' van de 17e eeuwse Nederlandse schilder Carel Fabritius speelt een bijzondere rol in het leven van een Amerikaanse man.
Titre
Het puttertje
Auteur
Donna Tartt
Traducteur
Sjaak De Jong Paul Van der Lecq Arjaan Van Nimwegen
Langue
Néerlandais
Langue originale
Anglais
Titre original
The goldfinch
Édition
4
Éditeur
Amsterdam: De Bezige Bij, 2013
925 p.
ISBN
9789023484912 (hardback) 9789023495697 (hardback)

Commentaires

Obsessie, liefde en schuld

Van Fabritius, leerling van Rembrandt en van Vermeer, bleef niet veel meer danHet puttertje bewaard. Het schilderijtje speelt een belangrijke rol in Tartts roman. De dertienjarige Decker overleeft een aanslag in een New Yorks museum en neemt, in de chaos en verbijstering,Het puttertje mee. De moeder van de jongen overlijdt ...

Van Fabritius, leerling van Rembrandt en van Vermeer, bleef niet veel meer danHet puttertje bewaard. Het schilderijtje speelt een belangrijke rol in Tartts roman. De dertienjarige Decker overleeft een aanslag in een New Yorks museum en neemt, in de chaos en verbijstering,Het puttertje mee. De moeder van de jongen overlijdt in het museum en daardoor is Decker helemaal ouderloos.

Dit is Tartts derde roman over iemand die haast ten onder gaat aan een geheim, In vergelijking met de twee voorgangers isHet puttertje thematisch even rijk. Maar er zijn momenten waarop het verhaal te langdradig is en de dialogen te lang doorgaan. De afwikkeling in Amsterdam is niet spannend genoeg. Een indringende roman, maar geen feilloos meesterwerk a laDe verborgen geschiedenis.

DONNA TARTT

Het puttertje.

Vertaald door Paul van der Lecq, Arjaan van Nimwegen en Sjaak de Jong, De Bezige Bij, 928 blz., 24,90 ? (e-boek 16,99 ?). Oorspronkelijke titel: 'The goldfinch'.

¨¨¨èè

Lire la suite
Ernstig ziek in een Amsterdams hotel denkt Amerikaan Theo Decker (27) aan zijn bezoek veertien jaar terug met zijn moeder, kunsthistorica, aan de expositie ‘Noordelijke meesterwerken uit de Gouden Eeuw’ in een New Yorks museum. Ze laat zien wat zij het hoogtepunt vindt: het schilderij ‘Het puttertje’ van Carel Fabritius. Dan vindt een aanslag plaats, Theo raakt gewond, zijn moeder komt om. Een zwaargewonde vraagt hem ‘Het puttertje’ in zijn tas te doen, ter bescherming. Theo komt in huis bij de rijke ouders van een klasgenoot, tot hij moet wonen bij zijn vader en diens vriendin in Las Vegas. Daar leert hij op school Boris kennen, die weer opduikt als Theo na de dood van zijn vader teruggaat naar New York. De Amerikaanse auteur (1963) werd bekend door haar wereldwijde bestsellerroman ‘De verborgen geschiedenis’. Deze derde roman verscheen in (goede) vertaling een maand eerder dan in de Verenigde Staten. Het meesterlijk vertelde, in uitstekende stijl geschreven verhaal blijft je, ondank…Lire la suite

À propos de Donna Tartt

Donna Louise Tartt, née le 23 décembre 1963 à Greenwood dans le Mississippi, est une écrivaine américaine.


Biographie

Élevée dans le Mississippi dans une famille de grands lecteurs, enfant, Donna Tartt lit de la littérature classique plutôt que de la littérature jeunesse. Parmi les auteurs qui l'ont inspirée dans son écriture, elle cite : Charles Dickens, Robert Louis Stevenson, Joseph Conrad, Pelham Greenville Wodehouse et Vladimir Nabokov. Son père, Don Tartt, était un politicien local accompli tandis que sa mère, Taylor Tartt, était une statisticienne. À l'âge de 5 ans, elle écrit son premier poème et alors qu'elle n'a que 13 ans, en 1976, elle est publiée pour la première fois dans une revue littéraire du Mississippi.

Elle commence ses études à l'Université du Mississippi avant d'être transférée au Benning…En lire plus sur Wikipedia