Livre
Néerlandais

Het huis op de heuvel : roman

Elizabeth Musser (auteur)

Het huis op de heuvel : roman

In het leven van een jonge vrouw in Atlanta in de jaren zestig spelen het rassenvraagstuk en geloofsproblemen een grote rol.
Titre
Het huis op de heuvel : roman
Auteur
Elizabeth Musser
Langue
Néerlandais
Langue originale
Anglais
Titre original
The Swan house
Éditeur
Kampen: De Groot-Goudriaan, 2005
477 p.
Note
Wordt vervolgd door : Schuilplaats
ISBN
90-6140-778-8

Commentaires

De onderwerpen die Musser aansnijdt, zijn niet van de minste: rouw, racisme, identiteitsontwikkeling en geloof. Het is de 16-jarige Mary Swann Middleton die al dat gewicht op haar frêle schouders moet torsen.

In de sjieke buurt van de Noord-Amerikaanse stad Atlanta kent ze een zorgeloos bestaan. We schrijven 1962 wanneer enkele gebeurtenissen haar rustige bestaan een dramatische wending geven. De laatstejaars van haar school kiezen Mary Swann uit om een aloude schooltraditie, de Uitdaging, op zich te nemen. De Uitdaging bestaat er dit jaar in drie verdwenen schilderijen op te sporen. Eén van de kunstwerken is van de hand van haar moeder. Wanneer haar moeder een week later samen met 105 inwoners van Atlanta in een vliegtuigcrash om het leven komt, valt Mary Swann in een diepe put en raakt de Uitdaging op de achtergrond. Ella Mae, de zwarte dienstbode van de familie, neemt het treurende meisje mee naar een liefdadigheidsorganisatie die zich om het lot van de arme zwarte bevolking…Lire la suite
Zoals de titel al aangeeft, speelt het huis op de heuvel een grote rol in het leven van de hoofdpersoon van deze roman, een jonge vrouw. Mary Swan krijgt te maken met het overlijden van haar zeer kunstzinnige moeder, op wie zij veel lijkt, met vrienden die tegenpolen lijken te zijn, zowel van huidskleur als van levensomstandigheden, en met de 'uitdaging van het jaar' (een schooltraditie): het oplossen van een raadsel. Het verhaal speelt zich af in Atlanta (Amerika) in de jaren 1960-1970. Elizabeth Musser is meester in het schetsen van personen en hun belevingswerelden en hun omgevingen van het moment. Haar traditioneel protestants-christelijke geloofsovertuiging komt in het verhaal steeds duidelijker naar voren. Je voelt je als lezer midden in het verhaal, alsof je een film aan je voorbij ziet gaan: geweldig meeslepend. Kleine druk. Eerder verscheen de trilogie 'Beladen verleden', 'Twee testamenten' en 'Twee bestemmingen'.