Daisy
Néerlandais

Twee stenen

Elvis Peeters (auteur), Nicole Van Bael (collaborateur), Walter Gansemans (narrateur)
Een jongen en zijn zus hebben allebei een eeuwenoude steen. Die stenen hebben een hoop meegemaakt. De jongen vertelt zijn zus alles over zijn eigen steen, maar wil niet luisteren naar haar verhaal. Dat haar steen heel anders is, dat weet hij wel.
Extra subject
luisterboeken
Titre
Twee stenen
Auteur
Elvis Peeters
Collaborateur
Nicole Van Bael
Narrateur
Walter Gansemans  (inlezer)
Langue
Néerlandais
Distributor
Brussel: Luisterpunt, 2012
1 cd
Durée
0:10
Éditeur original
De Eenhoorn
Note
Stem: Man

Commentaires

Een naamloze broer (ik-figuur) en zus hebben allebei een steen in hun hand. De jongen vertelt zijn fantasie over de geschiedenis van de steen. Zijn zusje wil ook steeds háár verhaal vertellen, maar de jongen laat haar niet uitspreken. In de verbeelding van de jongen is zijn steen ooit ontstaan na een aardbeving, lag toen als een rots in de rivier en werd door mammoeten glad geschuurd. De mensen zagen er een verwijzing naar de zon in, hakten er treden in en maakten er later een piramide van. Die stukken daarvan werden verscheept naar een ander land, er werd een beeld van gemaakt (waarbij een silhouet van het beroemde beeld 'De denker' van Rodin wordt getoond) en uit het afval van het beeld vindt uiteindelijk een man – de vader van de jongen – een stuk steen en brengt het mee naar huis. Het meisje krijgt geen kans om haar versie te vertellen. De fantasie van de jongen geeft weer hoe stenen in de loop der tijden gebruikt kunnen worden en veranderen. De dominantie van de jongen is mogelij…Lire la suite

Twee stenen

Een broer en een zus hebben elk een steen. Allebei hebben ze die steen gekregen van hun vader, maar de twee stenen zijn helemaal anders. De steen van de jongen is honderdduizenden jaar oud, de steen van de zus is ook oud, maar anders. De jongen vertelt heel de ontstaansgeschiedenis en de evolutie van zijn steen. De zus wil ook over haar steen vertellen maar haar broer geeft haar daartoe geen enkele kans. Zo komen we de geschiedenis van de steen van de jongen te weten, maar niet die van de steen van het meisje. Door het verhaal van de jongen te lezen krijg je echter zeer veel inspiratie om zelf het verhaal van de steen van het meisje te bedenken. De jongen is vooral aan het woord maar door het gebruik van verschillende kleuren in de tekst wordt duidelijk aangegeven wanneer en hoe het meisje probeert om ook het verhaal over haar steen te vertellen.
De tekst is eenvoudig maar heel poëtisch en rijk. Met weinig woorden en korte zinnen wordt een heel boeiend en waardevol verhaal verte…Lire la suite

À propos de Elvis Peeters

Elvis Peeters, pseudonyme de Jos Verlooy, est auteur et chanteur du groupe Aroma di Amore, et un écrivain belge d'expression néerlandaise né en 1957.

Il est également le chanteur des groupes De Legende, Peeters en Angst et Bange konijnen.

Bibliographie

  • 1992 - Het Uur van de Aap
  • 1995 - Wij dolen rond in de nacht en worden verteerd door het vuur
  • 1998 - Spa
  • 1999 - Brancusi
  • 2001 - Wat overblijft is het verlangen
  • 2001 - Calvados
  • 2001 - Meneer Papier gaat uit wandelen
  • 2003 - Meneer Papier is verscheurd
  • 2005 - De ontelbaren
  • 2007 - Spoon River Anthologie (traduction de poèmes d'Edgar Lee Masters)
  • 2008 - Meneer Papier en zijn meisje
  • 2008 - Dichter
  • 2009 - Wij
  • 2012 - Dinsdag

En lire plus sur Wikipedia