Livre
Néerlandais

Heeft een kangoeroe een mama ?

Eric Carle (auteur)

Heeft een kangoeroe een mama ?

Dans la série:
Public cible:
3-5 ans et plus
Alle dieren hebben een mama en alle mama's houden van hun kinderen. Prentenboek met grote, gekleurde afbeeldingen van dieren in collagetechniek. Vanaf ca. 1,5 jaar.
Sujet
Dieren, Ouders
Titre
Heeft een kangoeroe een mama ?
Auteur
Eric Carle
Langue
Néerlandais
Titre original
Does a kangaroo have a mother, too ?
Éditeur
Haarlem: Gottmer, 2000
[28] p. : ill.
ISBN
90-257-3198-8

Commentaires

Het zoveelste prentenboek van Eric Carle. Op de linkerpagina verschijnt telkens hetzelfde zinnetje: "Ja! Een ... (naam van een dier) heeft ook een mama. Net als jij en ik." Daaronder wordt de vraag gesteld over het dier dat op de volgende bladzijde zal verschijnen: "Heeft een ... dan ook een mama?" Op de voorlaatste bladzijde wordt deze vraag dan "En houden dierenmama's van hun kinderen?" Die vraag wordt op de laatste bladzijde beantwoord met "Ja! Ja! Natuurlijk! Alle mama's houden van hun kinderen, net zoveel als ik van jou." Een hele reeks exotische dieren passeert de revue (leeuw, giraf, vos, beer, aap, olifant, pinguïn, dolfijn); de zwaan en het schaap vallen hierbij wat uit de toon. De prenten zijn geheel in Carles stijl: grote, felgekleurde collages. De prenten moeten het boek de moeite waard maken, want hoewel Carle in eerdere boeken reeds met stereotiepe zinnetjes werkte, is de tekst hier wel erg schraal. Ook het thema moeder-kind wordt eenzijdig benaderd. Er wordt geïmplice…Lire la suite
"Ja! Een kangoeroe heeft ook een mama. Net als jij en ik." Deze zin staat op elke linker tekstpagina in heel grote letters. Daaronder schuingedrukt de vraag of een ander dier dan ook een mama heeft. Als de pagina wordt omgeslagen, staat dat dier met zijn moeder afgebeeld: paginagroot en in karakteristieke Carle-collagetechniek tegen een eenvoudig groen, bruin of blauw geschilderde achtergrond. De naam van het dier waar het om gaat is in bontgekleurde hoofdletters in de tekst geplaatst. Achtereenvolgens komen de kangoeroe, leeuw, giraf, pinguïn, zwaan, vos, dolfijn, schaap, beer, olifant en aap aan de orde. Na de aap wordt de vraag gesteld of dierenmama's van hun kinderen houden, waarop het antwoord luidt: "Ja! Ja! Natuurlijk! Alle mama's houden van hun kinderen, net zoveel als ik van jou." Een boek voor moeders om voor te lezen dus, maar vaders kunnen de tekst eenvoudig aanpassen. Bruikbaar om een aantal dieren te leren herkennen en aan te wijzen. Een meer dan fraai prentenboek in obl…Lire la suite

À propos de Eric Carle

CC BY-SA 2.0 - Image by Fred Rockwood

Eric Carle est un auteur-illustrateur américain de littérature de jeunesse né le 25 juin 1929 à Syracuse dans l'État de New York et mort le 23 mai 2021 à Northampton. Il illustre ses albums dans un style qui lui est propre (technique du collage). Ses œuvres rencontrent un grand succès et sont traduites dans de nombreuses langues.

Biographie

Eric Carle naît à Syracuse en 1929 de parents allemands. Il grandit dans l'Allemagne nazie. En 1952, Eric Carle quitte Stuttgart où il a étudié et arrive à New York. Il est employé au New York Times comme designer graphique puis devient directeur artistique dans une agence de pub.

Il meurt le 23 mai 2021 à l'âge de 91 ans.

En lire plus sur Wikipedia

Suggestions