Livre
Néerlandais

Het haneboek

Eric Carle (auteur)

Het haneboek

Public cible:
3-5 ans et plus
Genre:
Als de zon opkomt, gaat de haan op reis en krijgt gezelschap van 2 poezen, 3 kikkers, 4 schildpadden en 5 vissen die hem achtereenvolgens ook weer verlaten als de maan verschijnt. Prentenboek met mooie schilderingen, te gebruiken als kijk-, aanwijs- en telboek. Vanaf ca. 3 jaar.
Sujet
Hanen, Tellen, Reizen
Extra subject
dieren
Titre
Het haneboek
Auteur
Eric Carle
Langue
Néerlandais
Langue originale
Anglais
Titre original
Rooster's off to see the world
Éditeur
Haarlem: Gottmer, 1997
[28] p. : ill.
ISBN
90-257-0417-4

Commentaires

Dit kartonboek van Eric Carle is eerder verschenen als prentenboek onder de titel Het haneboek in 1976. Het is intussen een klassieker geworden om te leren tellen. In collages met felle kleuren beeldt Carle de haan uit die op reis gaat en onderweg twee poezen ontmoet, drie kikkers, vier schildpadden en vijf vissen. Allemaal gaan ze mee. Als in een stapelsprookje wordt de ketting steeds langer. Als de nacht valt, beginnen de dieren te klagen en vertrekken ze een na een, waardoor de kinderen kunnen aftellen. Op het eind zit de haan weer op zijn stok, in zijn droom maakt hij een reis rond de wereld. In de rechter bovenhoek van elke dubbele prent zie je kleine silhouetten van de dieren afgebeeld, waarbij er steeds een vakje bijkomt, wat het tellen visualiseert. [Jan Van Coillie]
Als de zon opkomt, gaat de haan op reis en krijgt gezelschap van 2 poezen, 3 kikkers, 4 schildpadden en 5 vissen die hem achtereenvolgens ook weer verlaten als de maan verschijnt. Bij een heel eenvoudige tekst zijn in tintelende kleuren een haan die op wereldreis wil gaan en zijn reismakkers breeduit over de dubbele pagina's geschilderd. Kleine zwart-wittekeningetjes (symbolen) van het groeiend en weer afnemend aantal reisgenoten (t/m 5) staan boven aan elke bladzijde en leren de kleuters zowel tellen als optellen en aftrekken. Dit briljante prentenboek, met kleurrijke schilderingen, biedt heerlijk materiaal voor kleuters van verschillende leeftijden, thuis en op school. Hardkartonnen editie met twee afgeronde hoeken.

À propos de Eric Carle

CC BY-SA 2.0 - Image by Fred Rockwood

Eric Carle est un auteur-illustrateur américain de littérature de jeunesse né le 25 juin 1929 à Syracuse dans l'État de New York et mort le 23 mai 2021 à Northampton. Il illustre ses albums dans un style qui lui est propre (technique du collage). Ses œuvres rencontrent un grand succès et sont traduites dans de nombreuses langues.

Biographie

Eric Carle naît à Syracuse en 1929 de parents allemands. Il grandit dans l'Allemagne nazie. En 1952, Eric Carle quitte Stuttgart où il a étudié et arrive à New York. Il est employé au New York Times comme designer graphique puis devient directeur artistique dans une agence de pub.

Il meurt le 23 mai 2021 à l'âge de 91 ans.

En lire plus sur Wikipedia