Livre
Néerlandais

Meneer Ibrahim en de bloemen van de koran

Eric-Emmanuel Schmitt (auteur), Eef Gratama (traducteur)
Een joodse jongen van twaalf met een zwaar depressieve vader vindt in de jaren zestig een klankbord in een aanhanger van de soefibeweging.
Sujet
Soefisme
Extra subject
Romans
Titre
Meneer Ibrahim en de bloemen van de koran
Auteur
Eric-Emmanuel Schmitt
Traducteur
Eef Gratama
Langue
Néerlandais
Langue originale
Français
Titre original
Monsieur Ibrahim et les fleurs du coran
Édition
13
Éditeur
Amsterdam: Atlas Contact, 2013
93 p.
ISBN
9789020413847 (paperback)

Commentaires

Mozes of Momo zoals hij hier wordt genoemd is elf jaar oud als hij zijn spaarvarken openbreekt om voor het eerst naar de hoeren te gaan in de rue du Paradis. Hij leeft sinds zijn moeder er met zijn oudere broer Popol vandoor is, alleen met een norse en strenge vader die hem ieder pleziertje ontzegt. Zijn enige vertier bestaat uit de gesprekken die hij voert met de kruidenier uit de rue Bleue, een Soefi uit de streek tussen Anatolië en Perzië, die als enige moslim tussen de joden woont. Ibrahim trekt de jongen aan en helpt hem als het nodig is zijn vader te bedriegen en leert hem dat hij, om de wereld te kunnen veroveren, moet leren glimlachen. Wanneer Momo's vader zijn werk verliest en zelfmoord pleegt, komt eerst zijn moeder opdagen en worden er een aantal raadsels opgelost, maar het is uiteindelijk Ibrahim die zich verder om zijn lot zal gaan bekommeren.

Een aardig, droefgeestig en soms zoeterig verhaaltje dat symbolische ambities koestert, maar dat ondanks enkele provoceren…Lire la suite
In het Parijs van de jaren zestig van de twintigste eeuw raakt Momo, een joods jongetje van twaalf jaar, bevriend met de oude Arabische kruidenier in de rue Bleue. De kruidenier is een wijze man die het jongetje, dat thuis geen liefde krijgt, liefdevol opvangt. Maar niet alles wat hier staat is waar, de rue Bleue is niet zo blauw en meneer Ibrahim is geen Arabier en misschien is het jongetje wel niet joods. Het verhaal, waarin ernst en fantasie zich vermengen, overstijgt de religies. De tekst is van een tedere lichtheid, vol liefde en wijsheid. Met nog geen honderd bladzijden is deze kleine roman een hymne aan de tolerantie. Succesvol verfilmd in 2004 als 'Monsieur Ibrahim' door François Dupeyron met Omar Shariff en Pierre Boulanger. Normale druk.

À propos de Eric-Emmanuel Schmitt

CC BY-SA 3.0 - Image by Georges Biard

Éric-Emmanuel Schmitt, né le 28 mars 1960 à Sainte-Foy-lès-Lyon (Rhône), est un dramaturge, nouvelliste, romancier, réalisateur et comédien franco-belge.

Biographie

Jeunesse

Les parents d'Éric-Emmanuel Schmitt étaient professeurs d’éducation physique et sportive puis son père est devenu masseur-kinésithérapeute dans des cliniques pédiatriques ; de plus, son père fut champion universitaire de France en boxe et sa mère championne de course à pied.

Formation

Élève au lycée de Saint-Just, où il est lauréat du concours général, Éric-Emmanuel Schmitt entre en hypokhâgne et khâgne au lycée du Parc, il réussit le concours d'entrée de l'École normale supérieure. Il y étudie de 1980 à …En lire plus sur Wikipedia

Suggestions