Livre
Néerlandais

Mijn leven met Mozart : roman

Mijn leven met Mozart : roman

Dans la série:
Genre:
Brieven aan de Oostenrijkse componist van de Franse schrijver (1960- ) over de rol die diens muziek in zijn leven speelt.
Titre
Mijn leven met Mozart : roman
Auteur
Eric-Emmanuel Schmitt
Langue
Néerlandais
Langue originale
Français
Titre original
Ma vie avec Mozart
Éditeur
Amsterdam: Atlas, 2005
93 p. + cd
ISBN
90-450-1205-7

Commentaires

De treffendste vergelijking die we in deze autobiografische notities kunnen lezen over Mozart en de invloed van zijn muziek op het leven van de auteur, vinden we wellicht terug in het hoofdstukje over katten. Ook zij geven de indruk dat ze alles met duivels gemak doen en zich nooit hoeven in te spannen. Bij katten, zegt Schmitt, gaat net, zoals bij de muziek van Mozart "de kunst achter de kunst schuil, wordt de inspanning door de inspanning versluierd en ziet gratie er zo vanzelfsprekend uit dat ze niet eens opvalt". Een slapende kat die zo "Volmaakt, zacht en rond" als de langzame tempi in het adagio van het Klarinetconcerto in A of het andante van het Pianoconcerto nr. 21 in C, ongemerkt wakker is geworden en zich moeiteloos en sensueel rekkend, klaarmaakt voor de sprong naar het allegro vivace.

Ontroerend is het relaas dat we lezen in de gefingeerde brieven aan de vroeg gestorven componist; hoe diens muziek de auteur als eenzame adolescent geholpen heeft bij de moeilijkste m…Lire la suite
De meesten kennen dat wel, zo'n moment waarin de tijd stil lijkt te staan en waarna het nooit meer zo was als eerst. Heel vaak wordt een dergelijk moment opgeroepen door muziek. Voor de 15-jarige Eric-Emmanuel Schmitt was het een aria uit de opera ´Le nozze di Figaro´ die hij hoorde tijdens een repetitie. De nu als schrijver succesvolle Schmitt verklaart dat het zijn leven heeft veranderd. De muziek van Mozart is daarna op meer momenten beslissend in zijn bestaan opgedoken. Hij vertelt ervan in fictieve brieven aan de componist. Het zijn zowel lange als korte brieven waarin hij over gebeurtenissen in zijn leven bericht, maar hij schrijft ook over zijn emoties en verlangens. De antwoorden worden gevormd door de stukken van Mozart die op de meegeleverde cd zijn te beluisteren. Een bijzondere, mooie en indringende briefwisseling. Goede vertaling. Vrij kleine druk.

À propos de Eric-Emmanuel Schmitt

CC BY-SA 3.0 - Image by Georges Biard

Éric-Emmanuel Schmitt, né le 28 mars 1960 à Sainte-Foy-lès-Lyon (Rhône), est un dramaturge, nouvelliste, romancier, réalisateur et comédien franco-belge.

Biographie

Jeunesse

Les parents d'Éric-Emmanuel Schmitt étaient professeurs d’éducation physique et sportive puis son père est devenu masseur-kinésithérapeute dans des cliniques pédiatriques ; de plus, son père fut champion universitaire de France en boxe et sa mère championne de course à pied.

Formation

Élève au lycée de Saint-Just, où il est lauréat du concours général, Schmitt entre en hypokhâgne et khâgne au lycée du Parc, il réussit le concours d'entrée de l'École normale supérieure. Il y étudie de 1980 à 1985 et devient agrégé de philosophie en 1983En lire plus sur Wikipedia