Livre
Français

Ulysse from Bagdad : roman

Een jonge Irakees ontvlucht de chaos in Bagdad na de val van Saddam Hoessein; op zijn tocht naar Engeland ontmoet hij veel obstakels.
Extra subject
Romans, Vluchtelingen ; Irak
Titre
Ulysse from Bagdad : roman
Auteur
Eric-Emmanuel Schmitt
Langue
Français
Éditeur
Paris: Albin Michel, 2008
309 p. : krt.
ISBN
9782226188618

Commentaires

Saad is een jonge Irakees die opgroeit tijdens het regime van Saddam Hoessein. In zijn familie wordt hij geconfronteerd met gruwelijkheden en ook zijn liefde voor een mooie vrouw lijkt beëindigd. Na de val van Saddam besluit hij zijn vaderland te ontvluchten en samen met de geest van zijn vermoorde vader gaat hij als een clandestiene vluchteling de vrijheid tegemoet. Schmitt, geboren in 1960, heeft veel werken op zijn naam staan waarvoor hij o.a. in 2001 de Grand Prix du Théatre ontving. Hij beschrijft in deze roman de problematiek die helaas nog steeds pijnlijk actueel is: het ontvluchten van mensonwaardige omstandigheden om terecht te komen in situaties die niet veel beter lijken. Beeldend geschreven en heel herkenbaar, misschien met iets te veel voorspelbare romantiek. Zeker voor lezers die geïnteresseerd zijn in vluchtelingenproblematiek een relatief ontspannen manier om er nog eens bij stil te staan. Paperback; normale druk.

À propos de Eric-Emmanuel Schmitt

CC BY-SA 3.0 - Image by Georges Biard

Éric-Emmanuel Schmitt, né le 28 mars 1960 à Sainte-Foy-lès-Lyon (Rhône), est un dramaturge, nouvelliste, romancier, réalisateur et comédien franco-belge.

Biographie

Jeunesse

Les parents d'Éric-Emmanuel Schmitt étaient professeurs d’éducation physique et sportive puis son père est devenu masseur-kinésithérapeute dans des cliniques pédiatriques ; de plus, son père fut champion universitaire de France en boxe et sa mère championne de course à pied.

Formation

Élève au lycée de Saint-Just, où il est lauréat du concours général, Schmitt entre en hypokhâgne et khâgne au lycée du Parc, il réussit le concours d'entrée de l'École normale supérieure. Il y étudie de 1980 à 1985 et devient agrégé de philosophie en 1983En lire plus sur Wikipedia