Een oude professionele jojospeler in Zuid-Afrika lijdt onder een geheim: in zijn succesjaren heeft hij een scholier doodgereden, waarna hij doorreed.
Titre
Klimtol
Auteur
Etienne Van Heerden
Traducteur
Karina Van Santen Martine Vosmaer
Langue
Néerlandais
Langue originale
Afrikaans
Titre original
Klimtol
Édition
1
Éditeur
Amsterdam: Podium, 2014
399 p.
ISBN
9789057596933 (paperback)

Commentaires

De ernst van het spel

De Zuid-Afrikaanse woordkunstenaar Etienne van Heerden ziet elke nieuwe roman als de toevoeging van een sculptuur aan de tuin van zijn verhalen. 'En daarmee komen ook alle oudere beelden in een nieuw licht te staan.'

Catherine Vuylsteke

Misschien behoort u net als ik tot diegenen die de titel van het nieuwe boek van Etienne van Heerden (60) in het woordenboek moeten opzoeken. Klimtol. Een jojo dus, zij het een waarop lui als Ludo een hele carrière van kunstjes bouwen. Hoe komt een gevierd auteur ertoe om niet alleen een professionele jojospeler als hoofdpersonage te nemen, maar ook elk hoofdstuk aan te vangen met een omstandig uiteengezette truuk? Het heeft, zo zegt hij met een glimlach, met zijn kindertijd in de droge, rurale Karoo te maken.

'Op een dag ging het nieuws dat drie vreemden een kamer hadden genomen in het enige hotel dat ons dorp rijk was. Ze droegen rode colbertjes, zo werd er gefluisterd, en geen kat die begreep wat ze kwamen doen. De volgende dag doken ze op school op. Het was 1964 en Coca-Cola had een campagne bedacht om zijn frisdranken ingang te doen vinden op het Zuid-Afrikaanse platteland door elke jongen en meisje te bedenken met een klimtol. Een fraai wit en …Lire la suite

Vervolg op 'In plaats van de liefde'* van de bekende Zuid-Afrikaanse schrijver (1954), maar ook een zelfstandig leesbare roman over een beladen verleden. De oude professionele jojospeler Ludo Loeloeraai lijdt onder een geheim: in zijn succesjaren heeft hij een scholier bij Tweefontein doodgereden, waarna hij doorreed. Dat schuldige verleden keert als een boemerang terug in zijn getroebleerde bestaan in het zeedorp Paternoster. Hij worstelt om aan zijn schuld te kunnen ontkomen. Er is meer: hij meent vroeger bezocht te zijn door aliens. Aan het strand van Paternoster spoelt ook een lijk aan en duikt een jonge vrouw op die de mannen seksueel bedient. Ludo (Latijn voor 'ik speel') drinkt te veel en is bang opgepakt te worden. Er zijn nog twee vrouwen die zijn leven beïnvloeden: zijn ex-minnares en zijn kleindochter, ook jojospeler. YOYO betekent ''you're on your own''. Briljant spel. Broeierige, kosmopoliete vertelling over een pijnlijk verleden. Normale druk.

Suggestions