Livre
Néerlandais

Bloed op het schoolplein

Frank Geleyn (auteur)

Bloed op het schoolplein

Dans la série:
Public cible:
12-14 ans et plus
Daans beste vriend Milan wordt neergestoken op het schoolplein. De directeur en Milans ouders verwachten dat Daan de dader aanwijst. Maar Daan wil de kleine garnaal die dit gedaan heeft niet verklikken. Hij moet te weten komen wie de opdrachtgever is. Terwijl Milan in coma ligt, gaat Daan op onderzoek uit. Als een leerkracht in elkaar getimmerd wordt, beseft hij hoe groot het gevaar is.
Titre
Bloed op het schoolplein
Auteur
Frank Geleyn
Langue
Néerlandais
Édition
1
Éditeur
Wielsbeke: De Eenhoorn, 2011
93 p.
ISBN
9789058387035 (paperback)

Commentaires

Op de school van Milan (ik-figuur) heerst angst. Er is een groep die de macht heeft, pest en anderen als drugskoerier laat optreden. Maar de oude leider is weg, en Milan en zijn beste vriend Daan onderzoeken wie nu de macht heeft. Dan wordt Daan neergestoken, als waarschuwing. Moet Milan nu vertellen wat hij al te weten is gekomen, of moet hij zijn onderzoek voortzetten? Wat hij ook doet, de gevolgen zullen dramatisch zijn. Vlot vertelde jeugdthriller. De lezer wordt lang in spanning gehouden en er zijn zeker verrassende elementen. Het slot heeft een vreemde wending. De hoofdpersoon maakt een ontwikkeling door, de rest van de personages is stereotiep (de goede mentor, het stijve schoolhoofd, de meeloper). De school wordt nogal negatief neergezet; de setting is Vlaams. Dat geldt hier en daar ook voor het taalgebruik. Mysterieus omslag, geen illustraties. Deel in de serie 'Lekker lezen'*, die mikt op ontspannende, realistische verhalen voor tieners vanaf ca. 12 jaar.

Bloed op het schoolplein

De serie ‘Lekker lezen’ heeft als doel om jongeren aan het lezen te krijgen. Het is een verzameling levensechte en spannende verhalen die snel lezen. Door de eenvoudige zinnen en de duidelijke structuur leest het verhaal heel vlot. Het boek gaat over Daan. Hij ziet hoe zijn beste vriend Milan wordt neergestoken op het schoolplein. Daan weet dus wie het gedaan heeft, maar hij zwijgt. Hij wil zelf eerst uitzoeken wie de opdracht gaf tot deze gewelddadige aanslag. Daan is ook bang dat er represailles zullen volgen als hij praat, want hoewel hij een brave kerel is, is hij toch ook niet helemaal onbesproken. Alles wordt verteld vanuit het standpunt vanuit het hoofdpersonage. Je kruipt als lezer dus in de huid van Daan en beleeft de wereld rondom hem van heel dichtbij. Zo zit je als lezer al snel helemaal in het verhaal. Toch blijf je op je honger zitten over het waarom van de aanslag. Alleen Daan weet het en hij geeft het niet prijs. Zo blijf je als lezer uiteraard wel geboeid en lees j…Lire la suite