Livre
Néerlandais

Saartje en Sikje

Frans Lasès (auteur), Sylvia Weve (dessinateur)
Public cible:
3-5 ans et plus
Bundel met zestien korte verhalen over de vriendschap tussen Saartje en haar geit Sikje. Met grote, grappige illustraties in pasteltinten. Vanaf ca. 5 jaar.
Extra subject
vriendschap, geiten, prentenboeken
Titre
Saartje en Sikje
Auteur
Frans Lasès
Dessinateur
Sylvia Weve
Langue
Néerlandais
Éditeur
Wielsbeke: De Eenhoorn, 2007
[36] p. : ill.
ISBN
9789058384409

Commentaires

Saartje en Sikje is een voorleesboek voor kinderen vanaf drie jaar. Het degelijk uitgegeven boek bevat 16 verhaaltjes met in de hoofdrollen het meisje Saartje en haar geitje Sikje. Op de bladzijden van A4-formaat is links steeds een prent opgenomen en rechts het bijbehorende verhaaltje. Dit maakt het boek ideaal voor het slapengaan. Uw kleuter zal echter wel een goede luisteraar moeten zijn, aangezien die ene prent per verhaaltje niet echt uitnodigt tot meekijken of meedoen.

Het boek speelt zich volledig af in het universum van de twee hoofdpersonages. De enige nevenpersonages die (eenmalig) hun opwachting maken, zijn Sikjes boerderijvriendjes. Ouders komen er al helemaal niet aan te pas. Gelukkig zijn Saartje en Sikje wel erg herkenbaar. Sikje is speels en (soms ietwat te) enthousiast, en Saartje is het zorgzame baasje, al lijkt de relatie tussen de twee hoofdpersonages vaak meer op die van broer en zus.

De verhaaltjes moeten het duidelijk van deze herkenbaarhei…Lire la suite
In dit A4-formaat voorleesboek worden we deelgenoot van grappige gebeurtenissen uit het leven van Saartje en het geitje Sikje. Vaak moet Saartje voor Sikje zorgen: ze doet hem in bad en knuffelt hem als hij is gevallen. Soms is Saartje streng, ze is de juf en Sikje moet van alles leren op school Maar even later wil Saartje gewoon vriendjes zijn met Sikje en Sikje maakt haar aan het lachen en stelt haar gerust als ze net zo bang is in het donker als hij. Ze zijn onafscheidelijk, ze maken grapjes, houden elkaar voor de gek, lachen om elkaar: echte vrienden. Dit stimulerende boek van de maker van veel succesvolle VPRO-programma's voor kinderen biedt in verhaaltjes van een pagina een wereld aan waarin kinderen vanaf ca. 5 jaar veel van zichzelf kunnen vinden. In een goed bij kinderen aansluitende, soms poëtisch, dan weer grappig praktisch taalgebruik waarin de woordenschat af en toe verrassend veelzijdig is, worden mooie thema's aangesneden: als je kunst maakt, is niets fout, het is fijn…Lire la suite

Saartje en Sikje

Het kleine meisje Saartje en het olijke geitje Sikje zijn dikke vrienden. Al spelend ontdekken ze wat ze allemaal kunnen. Circus, blindemannetje, glad ijs of een blinde indiaan, niets is hen te gek. En wanneer Sikje een tikkeltje te enthousiast opgaat in het spel, is Saartje er altijd om hem op te vangen. Op elke dubbele pagina vind je een nieuw verhaaltje. Ze hebben net de juiste lengte om voor het slapengaan te lezen. Het Pipi-Langkous-achtige Saartje woont alleen en het is prettig dat haar kameraadje geen hondje is maar een geitje. Saar is echter lang niet zo vindingrijk als Pipi. De verhaaltjes lezen wel vlot, maar verrassen nergens. De illustraties, overwegend in zachte kleuren, zijn helder en duidelijk, maar zijn net als de tekst nergens spitant of grappig. Ze zijn de vertaling van de tekst. Niets meer maar ook niets minder. Hoewel de herkenbaarheid een pluspuntje is, loop je als voorlezer de kans al geeuwend eerder in slaap te vallen dan je kleuter.