Livre
Néerlandais

De belofte : requiem voor de misdaadroman

Autre titre Het gebeurde op klaarlichte dag

Friedrich Dürrenmatt (auteur), Ria Van Hengel (traducteur)

De belofte : requiem voor de misdaadroman

Autre titre Het gebeurde op klaarlichte dag

Genre:
Een commissaris van politie offert zijn carrière en persoonlijk geluk op als hij de ouders van een vermoord meisje belooft de dader te vinden.
Titre
De belofte : requiem voor de misdaadroman
Autre titre
Het gebeurde op klaarlichte dag
Auteur
Friedrich Dürrenmatt
Traducteur
Ria Van Hengel
Langue
Néerlandais
Langue originale
Allemand
Titre original
Das Versprechen : Requiem auf den Kriminalroman
Éditeur
Amsterdam: Athenaeum-Polak & Van Gennep, 2018
152 p.
ISBN
9789025308452 (paperback)

Commentaires

Een politieman offert zijn carrière en zijn persoonlijk geluk op als hij de ouders van een vermoord meisje belooft de dader te vinden. Een van de misdaadromans van de grote Zwitserse toneelschrijver die uit financiële nood in de jaren ’50 ontstonden en bij veel middelbare scholieren vanwege de spanning (en niet te grote omvang) op de literatuurlijst stonden. Een roman die in betrekkelijk kort bestek veel biedt: originaliteit, ironie, een psychologisch portret, een literaire strakke stijl, een aantal adembenemende scènes. Daarnaast speelt de auteur geheel geloofwaardig een spel met het genre van de misdaadroman, waarin alles vaak zo mooi wordt opgelost. Vijf sterren in VN Detective en Thriller Gids.

Een Zwitserse Simenon

Ria van Hengel vertaalde de Duitstalige misdaadromans van Friedrich Dürrenmat.

Friedrich Dürrenmatt (1921-1990) greep naar verluidt naar het misdaadgenre ook voor den brode, omdat andere genres (zijn toneelteksten) hem minder geld opleverden. Maar het misdaadgenre leverde weer andere frustraties op.

Hij legt ze in het nu door Ria van Hengel stijlvol vertaalde 'De belofte' in de mond van een voormalige commandant van de kantonpolitie in Zürich. De man doet tijdens een autorit van Chur naar de hoofdstad zijn beklag tegen de verteller, een schrijver die net een lezing heeft gehouden op een conferentie over misdaadromans in Graubünden. Geen groot succes, die lezing, weinig publiek omdat het gehoor een verhaal over Goethe verkiest, en wie er wel was vond er niet veel aan. 'U spreekt niet heel erg boeiend', aldus de commandant. De vraag is bovendien of de misdaadroman niet louter tijdverspilling is. De echte misdaad functioneert niet als een partijtje schaak, aldus de commandant, 'het individu valt buiten de berekening'. En hij illustreert dit…Lire la suite

À propos de Friedrich Dürrenmatt

CC-BY-SA-3.0 - Image by Elke Wetzig (elya)

Friedrich Dürrenmatt, né le 5 janvier 1921 à Konolfingen, dans le canton de Berne, et mort le 14 décembre 1990 à Neuchâtel, est un écrivain, auteur de roman policier, dramaturge et peintre suisse de langue allemande.

Biographie

Petit-fils d'Ulrich Dürrenmatt, célèbre satiriste, poète et homme politique bernois, Friedrich Dürrenmatt hérite de son esprit provocateur qui caractérisera ses travaux ultérieurs. En fait, son grand-père a inspiré Dürrenmatt tout au long de sa carrière. Il écrira : « Mon grand-père a été envoyé en prison pendant dix jours à cause d'un poème qu'il avait écrit. Je n'ai pas encore été ainsi honoré. Peut-être est-ce ma faute, ou peut-être le monde a-t-il tellement périclité qu'il ne se sent plus offensé lorsqu'il est sévèrement crit…En lire plus sur Wikipedia