Livre
Néerlandais

Herinnering aan mijn droeve hoeren : roman

Een man geeft zichzelf op zijn negentigste verjaardag een bezoek aan een maagdelijk hoertje cadeau en wordt tot zijn verbazing verliefd op haar.
Titre
Herinnering aan mijn droeve hoeren : roman / Gabriel Garcia Marquez ; vert. door Mariolein Sabarte Belacortu
Auteur
Gabriel García Márquez
Traducteur
Mariolein Sabarte Belacortu
Langue
Néerlandais
Langue originale
Espagnol
Titre original
Memoria de mis putas tristes
Éditeur
Amsterdam: Meulenhoff, 2005
127 p.
ISBN
90-290-7607-0

Commentaires

Als je negentig bent kan worden aangenomen dat er in de hormonale huishouding een soort evenwicht is opgetreden, aangepast aan de onomkeerbare druk van de jaren. Maar de krasse negentiger die de auteur als vertellerfiguur opvoert, heeft dat stadium klaarblijkelijk nog niet bereikt. Voor zijn verjaardag wil hij zichzelf trakteren op een jonge maagd omdat zoiets "vanuit het heden gezien het begin was van een nieuw leven op een leeftijd waarop de meerderheid van de stervelingen al dood is". Hij wordt op zijn wenken bediend en krijgt in bed een meisje geserveerd van amper veertien, een slapend wezentje zo fragiel en broos dat zij -- zonder woorden, alleen maar door er slapend te zijn -- de oude knar spiegelt aan de fragiliteit en de beperktheid van zijn negentig onherroepelijk voorbije jaren. Hoe meer nachten hij met haar doorbrengt, zij meestal slapend en hij nagenoeg zonder haar aan te raken, des te meer raakt hij op haar verslingerd, maar op een volstrekt onvoorziene manier. De negenti…Lire la suite
Hoewel de titel misschien anders zou kunnen doen vermoeden, is dit absoluut geen zinneprikkelende novelle, maar juist een fijnzinnig en warmbloedig verhaal, zoals het Gabriel Garcia Marquez betaamt. Een oude vrijgezel die enkel de betaalde liefde kent, besluit zichzelf voor zijn negentigste verjaardag een heel bijzonder cadeau te geven: een nacht met een jonge maagd. Een bevriende bordeelhoudster weet zo'n meisje voor hem te vinden, maar op de nacht zelf is het meisje zo moe dat ze de hele nacht doorslaapt, en wanneer de oude man beseft dat hij verliefd op haar is geworden, beginnen de problemen, want de echte liefde (en de bijkomende jaloezie) kende hij nog niet. Hoe een dun boekje van 128 pagina's zoveel humor en wijsheid kan bevatten, is het geheim van meesterverteller Marquez; prachtig geschreven, uitstekend vertaald, en van een enorme levensvreugde die niet zou doen vermoeden dat de schrijver ook al 77 jaar oud is. Een klein meesterwerk. Normale druk.

À propos de Gabriel García Márquez

CC BY-SA 2.0 - Image by Jose Lara

Gabriel García Márquez, né le 6 mars 1927 à Aracataca (Colombie) et mort le 17 avril 2014 à Mexico, est un écrivain colombien.

Romancier, nouvelliste, mais également journaliste et militant politique, il reçoit en 1982 le prix Nobel de littérature. Affectueusement surnommé « Gabo » en Amérique du Sud, il est l'un des auteurs les plus significatifs et populaires du XXe siècle. Son œuvre se démarque par un imaginaire fertile et constitue une chronique à la fois réaliste, épique et allégorique de l'Amérique latine dans laquelle se recoupent son histoire familiale, ses obsessions et ses souvenirs d'enfance. Il est comparé dans la presse à François Rabelais pour sa prose truculente ainsi qu'…En lire plus sur Wikipedia