Livre
Néerlandais

Mijn kuiken : van ei tot kuiken

Géraldine Elschner (auteur), Eve Tharlet (dessinateur)
Public cible:
3-5 ans et plus
Genre:
Een klein meisje wil graag een kuikentje hebben. Ze probeert een netgelegd ei uit te broeden. Prentenboek over de kringloop van kip, ei tot kuiken met paginagrote aquarellen. Vanaf ca. 4 tot 7 jaar.
Sujet
Kuikens, Eieren
Titre
Mijn kuiken : van ei tot kuiken
Auteur
Géraldine Elschner
Dessinateur
Eve Tharlet
Langue
Néerlandais
Langue originale
Allemand
Titre original
Mein Küken
Édition
1
Éditeur
Rijswijk: De Vier Windstreken, 2011
[28] p. : ill.
ISBN
9789051161588 (hardback)

Commentaires

In Mijn kuiken: van ei tot kuiken wordt verteld hoe een ei een kip wordt. We volgen een klein meisje, dat de groei van haar kuiken van heel nabij opvolgt. Géraldine Elschner beschrijft heel accuraat hoe moeder hen zorg draagt voor haar eitje, en hoe uiteindelijk, na 21 broeddagen, een kuikentje verschijnt. Leuk detail is de aftelkalender, waarop dag per dag getoond wordt hoe het eitje warm gehouden wordt. Ook het broedkastprincipe wordt uit de doeken gedaan.
De illustraties van Eve Tharlet volgen de tekst op de voet. In een behoorlijk nostalgische stijl geeft ze vorm aan het pedagogische doel van de auteur. Wat dat betreft, is de samenwerking meer dan geslaagd. Toch kreeg ij het niet zo warm van dit boekje. Het begint al bij de coverprent, waarvan je het gevoel krijgt dat dit een boekje is dat al enkele decennia in de kast gelegen heeft en er nu nog eens uitgehaald wordt ter vermaak van de kleinkinderen. De kleuren zijn dof en saai en spreken absoluut niet aan. Het centra…Lire la suite
Een klein meisje wil graag een kuiken hebben en besluit een net gelegd ei zelf uit te broeden tussen heel veel dekens. Dat gaat mis, waarop haar ouders en broertje helpen een broedkist te maken. Na 21 dagen wachten, komt er inderdaad een kuikentje tevoorschijn. De sfeervolle afbeeldingen, in aquareltechniek met veel pasteltinten uitgevoerd, illustreren de kringloop van 'kip-ei-kuiken'. Duidelijk wordt hoe een kip een ei legt en wat ervoor nodig is om het uit te broeden. Hierin mist echter het aandeel van de haan en het lijkt of ieder ei een kuiken bevat. Centraal staat de geboorte van het kuiken, dat wordt geïllustreerd door als het ware in te zoomen op het ei. Hierbij zijn de stadia afgebeeld op enkele tot een derde en tot de helft ingekorte bladzijden. De bouwtekening voor het broedkistje is niet werkelijk te gebruiken. De tekst is verhalend en is vanuit de hoofdpersoon geschreven. Het innemende verhaal zal kleuters aanspreken en is ook te gebruiken om, in de onderbouw van de basiss…Lire la suite

Mijn kuiken

Het verhaal van het ei en het kuiken wordt verteld vanuit het standpunt van een klein meisje. Het meisje ziet een kip in haar tuin een ei leggen. Ze hoopt dat de kip het ei gaat uitbroeden want ze wil graag kuikentjes zien rondlopen. De kip loopt er helaas van weg en het meisje besluit om het ei zelf uit te broeden. Jammer genoeg valt het ei op de grond. Samen met haar broer maakt ze een broedkast voor een nieuw ei. Het wachten begint en na veel geduld oefenen barst het ei open. Er kruipt een kuikentje uit.
De traditionele combinatie van prent en tekst wordt af en toe afgewisseld door een andere pagina-indeling; er is zelfs een aftelkalender voor tijdens het broeden. De tekeningen zijn klassiek, maar met oog voor detail gemaakt. De speling van het licht wordt heel mooi weergegeven. Zo voel je bij de eerste pagina de zon bijna echt opkomen en wordt er ook bij de volgende tekeningen vaak gewerkt met een speciale lichtinval. Het is een fijn boek met een zacht dromerig sfeertje.

Suggestions