Livre
Néerlandais

Jong gekweld : van angst tot zweet

Gerda Dendooven (auteur)

Jong gekweld : van angst tot zweet

Public cible:
15 ans et plus
Dit boek observeert de opvoeding en labeling van kinderen van a tot z. Adhd, anorexia, co-ouderschap, de eerste liefde, groepsdruk, kinderlokkers, merkkledij, pesten, seksuele voorlichting… Een wijd scala aan thema’s komt aan bod in woord en beeld.
Titre
Jong gekweld : van angst tot zweet
Auteur
Gerda Dendooven
Langue
Néerlandais
Édition
1
Éditeur
Tielt: Lannoo, 2012
[108] p. : ill.
Note
Uitgave naar aanleiding van de tentoonstelling Gevaarlijk jong : kind in gevaar, kind als gevaar te Gent (Museum Dr. Guislain)
ISBN
9789401400848 (hardback)

Commentaires

Naar aanleiding van de tentoonstelling 'Gevaarlijk jong' in het Museum Dr. Guislain in Gent schreef Gerda Dendooven Jong gekweld. Van angst tot zweet. Het boek is opgevat als een abc-boek of abecedarium waarin allerlei ongenoegens en kwellingen waarmee kinderen en jongeren heden ten dage geconfronteerd worden, letterlijk en figuurlijk geïllustreerd worden. Het werk begint bij ‘angst’ en eindigt bij ‘zweet’. Daarnaast komen termen aan bod zoals ‘adhd’, ‘co-ouderschap’ of ‘epileren’. Dendooven verduidelijkte elk lemma met een karikaturale tekening en voorzag daarnaast elke illustratie van een zogenaamd relativerend ‘citaat’ uit de mond van een volwassene of ouder. Zo staat onder ‘hoogbegaafd’ de illustratie van een jongen die aan het slapen is op zijn schoolbank. De stem van de ouders echoot in de zin onder de tekening: ‘hij heeft meer uitdagingen nodig’. Deze gelaagdheid is niet voor elk lemma even geslaagd, maar voor het merendeel weet Dendooven wel met een minimum aan woorden,…Lire la suite
ABC-boek met 82 cartoons over de opvoeding van kinderen en de labeltjes die daar vaak bij horen. De cartoons tussen 'angst'en 'zweet' krijgen een tekstuele bijdrage in de vorm van een – vaak – ironisch onderschriftje of aforisme: 'boefje – wie heeft hem hém opgevoed'; 'correctie [van de oren] – hij is nog zo charmant'; 'stress – het begint al op zondagavond' en 'seksuele voorlichting – we hebben hem wat boekjes gegeven'. De met een of enkele steunkleuren – groen, geel, roze en grijs – ingekleurde penillustraties hebben een bedrieglijke eenvoud, maar zijn sterk in hun effectiviteit. De inspiratiebron voor dit boekje is de tentoonstelling 'Gevaarlijk jong, de blik van kinderen en jongeren' in het museum Dr. Guislain in Gent. Hoewel gecategoriseerd als uitgave voor 13-15-jarigen is het meer geschikt voor de volwassen lezer, met name voor hen die op professionele basis werken met kinderen. Op een treffende en geestige wijze worden onderwerpen uit het leven van jongeren in beeld gebracht …Lire la suite

Jong gekweld

In de context van de tentoonstelling ‘Gevaarlijk jong. Kind in  gevaar, kind als gevaar’ maakte Gerda Dendooven dit abécédaire over zowat alles waardoor kinderen en jongeren gekweld kunnen worden: van angst tot zweet met tussenin dingen als co-ouderschap, drugs, eerste liefde, groepsdruk, hoogbegaafd, loser, presteren, stress, tongzoenen, enz … Telkens in drie niveaus: een label, een illustratie, en een onderschrift uit de mond van een volwassene. Het geheel resulteert in iets wat een glimlach ontlokt door de herkenning, zij het als jongere, zij het als volwassene. De illustraties zijn in de gekende stijl: niet alledaags, hoekig, ietwat angstaanjagend.