Als een uitvinder in 1888 in New York claimt een betere gloeilamp te hebben gemaakt dan Thomas Edison ontbrandt een juridische strijd tussen de twee uitvinders.
Titre
De laatste donkere dagen
Auteur
Graham Moore
Traducteur
Henny Van Gulik
Langue
Néerlandais
Langue originale
Anglais
Titre original
The last days of night
Éditeur
Amsterdam: Uitgeverij Luitingh-Sijthoff, © 2016
428 p. : kaart
ISBN
9789024571222 (paperback)

Plusieurs formats:

Commentaires

En toen was er licht

Roman. Graham Moore schreef met De laatste donkere dagen een fascinerende historische roman over de 'elektriciteitsoorlogen' tussen Edison en Westinghouse.

In De laatste donkere dagen vechten Thomas Alva Edison en George Westinghouse een verbitterd duel uit om het patent van de gloeilamp. Niet alleen de eer van de wetenschappelijke ontdekking staat op het spel, maar ook miljarden dollars. Wie het patent toegewezen krijgt wordt meteen een van de rijkste mensen op aarde. Hij zal de VS en wellicht de rest van de wereld van elektriciteit en licht mogen voorzien.

Eigenlijk is het een verhaal over een technische zaak: wisselstroom (AC) of gelijkstroom (DC). Edison (1847-1931), de bekendste uitvinder van zijn tijd maar ook een ijdel en wraakzuchtig man, was een aanhanger van de gelijkstroom. Westinghouse (1846-1914), een grootindustrieel die onder meer de rem op luchtdruk had bedacht, koos voor de wisselstroom.

De hond in het kegelspel was de geniale Servisch-Amerikaanse fysicus Nicolas Tesla, die eerst voor Edison maar later voor Westinghouse ging werken. Tesla (1856-1943), wiens a…Lire la suite

In 1888 wordt de jonge advocaat Paul Cravath partner in een klein kantoor in New York, advocaat van George Westinghouse, een uitvinder die claimt een betere gloeilamp te hebben gemaakt dan Thomas Edison, maar volgens de instanties diens patent uit 1880 heeft geschonden. Edison begint een rechtszaak, Westinghouse wil met Cravath bewijzen dat zijn gloeilamp heel anders is en rekruteert de door Edison ontslagen, ontevreden elektrotechnicus Tesla in de hoop dat hij een gloeilamp zal uitvinden die het patent niet schendt. Na een brand verdwijnt Tesla, maar wordt teruggevonden door Pauls cliënte operazangeres Agnes Huntington. Dan ontdekken ze een mogelijke leugen op Edisons patentaanvraag. De bekroonde Amerikaanse scenarioschrijver (1981) debuteerde in 2010 met de goed ontvangen roman ‘De Sherlock Holmes Club’*. Deze enthousiast besproken, op feiten gebaseerde tweede wordt verfilmd met Eddie Redmayne in de hoofdrol en een door de auteur geschreven scenario. Het is een prachtig, vaak spanne…Lire la suite

À propos de Graham Moore

Graham Moore (1764-1843), est un officier de marine britannique. Il sert dans la Royal Navy pendant les guerres de la Révolution et de l'Empire et parvient au grade d'Admiral. Il est le frère cadet du général John Moore.

Biographie

Moore naît à Glasgow, en Écosse, il est le fils du docteur et auteur John Moore et de sa femme Jean Simson, fille de John Simson. Il entre dans la Navy en 1777 à l'âge de 13 ans, et est promu au grade de Lieutenant en 1782. Il est fait post-captain en 1794, peu après le début des guerres de la Révolution française, et placé au commandement de la frégate de 36 canons HMS Melampus à partir de 1800, avant d'être nommé sur HMS Indefatigable (44) en 1803.

Moore commande une escadre de quatre frégates de la Royal Navy - Indefatigable (44), HMS Medusa (32), HMS Lively (38) et HMS Amphion …En lire plus sur Wikipedia