Livre
Néerlandais

De tunnels : ontsnappingen onder de Berlijnse muur

Greg Mitchell (auteur)

De tunnels : ontsnappingen onder de Berlijnse muur

Reconstructie van het werk van de bouwers van ontsnappingstunnels onder de Berlijnse Muur (1962), met onder meer aandacht voor de precaire relatie van de Verenigde Staten met de Sovjet-Unie tijdens de Koude Oorlog.
Titre
De tunnels : ontsnappingen onder de Berlijnse muur
Auteur
Greg Mitchell 1947-
Langue
Néerlandais
Langue originale
Anglais
Titre original
The tunnels : escapes under the Berlin Wall and the historic films the JFK White House tried to kill
Éditeur
Amsterdam: Uitgeverij De Arbeiderspers, © 2017
453 p., [12] p. platen
ISBN
9789029514781 (paperback)

Commentaires

De Amerikaanse journalist zoomt in op een groep West-Berlijners in 1962, die tunnels groeven onder de Berlijnse Muur, om zo familie en anderen naar het westen te helpen vluchten. Een van de helden, de wielrenner Harry Seidel, groef met zijn helpers zeven tunnels, waarlangs tientallen mensen konden ontsnappen. De groep werd echter geïnfiltreerd door de Oost-Duitse geheime dienst Stasi: een groepslid verried de tunnelwerkers in ruil voor betaling. Zo belandden veel medewerkers en vluchtelingen in de cel. Het was midden in de Koude Oorlog. Het boek toont bemoeienissen van het Witte Huis om de tunnels uit de publiciteit te houden. President Kennedy was bang voor incidenten die tot oorlog met de Sovjet-Unie konden leiden, vooral tijdens de Cuba-crisis waaraan de Berlijnse kwestie was gekoppeld. Zo werden reportages van Amerikaanse nieuwszenders (die de tunnelbouwers sponsorden) tegengewerkt. Het boek gaat onder andere in op de motivatie tot en de fysieke problemen met het tunnelgraven, het…Lire la suite

À propos de Greg Mitchell

Greg Mitchell (né en 1947) est un blogueur, éditeur et écrivain américain. Auteur d'une dizaine de livres sur les médias et la politique, il est, de 2002 à 2009, éditeur de Editor & Publisher (en) (E&P), un magazine traitant de l'industrie des nouvelles et des journaux.

En 2011, il est surtout connu pour son blog, hébergé par The Nation depuis avril 2010.

Biographie

Dans les années 1970, Greg Mitchell est éditeur au magazine Crawdaddy! (en).

De 1982 à 1986, il est éditeur du magazine Nuclear Times. Il écrit plusieurs articles concernant les armes nucléaires pour une douzaine de publications dont le New York Times et le Washington Post.

En lire plus sur Wikipedia