Livre
Néerlandais

Mijn spook van Ten Duinen

Guy Didelez (auteur), Patrick Bernauw (auteur), Jan Bosschaert (dessinateur)
Het spookt in de rui͏̈ne van een West-Vlaamse abdij, beweert de paranormaal begaafde Alex. Hij tracht zijn klasgenoten, en vooral zijn vriendin Sara, daarvan te overtuigen. Vanaf ca. 13 jaar.
Titre
Mijn spook van Ten Duinen / Guy Didelez en Patrick Bernauw ; ill. Jan Bosschaert
Auteur
Guy Didelez Patrick Bernauw
Dessinateur
Jan Bosschaert
Langue
Néerlandais
Éditeur
Waasmunster: Abimo, 2004
131 p. : ill.
ISBN
90-59321-75-8

Commentaires

Met o.m. De schat van Orval en Duistere middeleeuwers past dit boek in de reeks mysterieuze verhalen van Patrick Bernauw en Guy Didelez. Daarin raken telkens kinderen van vandaag betrokken bij raadselachtige gebeurtenissen uit het verleden. In dit boek vertelt Sara over wat er gebeurde toen ze op de koksschool van Koksijde terechtkwam. Al vlug raakte ze in de ban van de wat eenzelvige, verstrooide Alex, maar tegelijk krijgt ze te maken met de ongewenste avances van de arrogante, pesterige zittenblijver Daan. In een spreekbeurt onthult Alex dat er in de ruïnes van de abdij van Ten Duinen vreemde dingen gebeuren. Er zou een verband zijn met een in de zesde eeuw daar gevestigd Gallisch opleidingskamp voor druïden. De leraar Nederlands veegt Alex de mantel uit om zulke onzin en Daan pest hem nu nog meer. Alex, die gelooft dat hij paranormaal begaafd is, wil met camera en cassetterecorder bewijzen dat er echt iets aan de hand is in de vroegere abdij. Terwijl Daan Sara blijft …Lire la suite
In de duinen achter de West-Vlaamse plaats Koksijde liggen de resten van een twaalfde-eeuwse Cisterciënzerabdij (zie www.tenduinen.be). De 14-jarige Sara vertelt hoe ze zich in haar nieuwe school aangetrokken voelt tot haar introverte klasgenoot Alex. Die vindt dat hij een paranormaal begaafd medium is. Hij houdt een spreekbeurt over de historie van de abdij en de vreemde, spookachtige verschijnselen waarmee hij tijdens nachtelijke bezoeken aan de ruïne te maken kreeg. Klasgenoten, in het bijzonder de macho Daan die Sara hinderlijk volgt, geloven hier niets van. De hoofdrolspelers brengen daarom gezamenlijk een nachtelijk bezoek dat op bizarre wijze eindigt. Het blijft toch moeilijk historische informatie op soepele en vanzelfsprekende wijze in een pakkend verhaal te verwerken. De tien, vaak paginagrote, realistische inktillustraties in grijstinten, lijken op poppen uit animatiefilms. Voor lezers vanaf ca. 13 jaar die een weinig plausibel plot kunnen waarderen.

Suggestions