Livre
Néerlandais

Het geheim van het Kruitpaleis

Hans Kuyper (auteur), Saskia Halfmouw (dessinateur)
Public cible:
6-8 ans et plus
Merel en Melle vinden het niet leuk dat zij bij opa gaan logeren. Het wordt pas spannend als zij bij een oude kruitfabriek een ontdekking doen. Vanaf ca. 8 jaar.
Niveau de lecture
AVI 8
Titre
Het geheim van het Kruitpaleis
Auteur
Hans Kuyper
Dessinateur
Saskia Halfmouw
Langue
Néerlandais
Éditeur
Amsterdam: Leopold, 2004
83 p. : ill.
ISBN
90-258-4263-1

Commentaires

Het boek begint met een flashback die pas aan het einde opgehelderd wordt. Dat korte hoofdstuk vertelt over twee jongeren die in een verlaten schuurtje op het domein van de kruitfabriek afspreken. Ze laten briefjes voor elkaar achter en noemen zichzelf wasbeer en eekhoorn.

In het tweede hoofdstuk brengt papa Merel en Melle naar opa. Hun ouders hebben wat tijd nodig om aan hun relatie te werken. Merel en Melle krijgen van opa een hele reeks regels waaraan ze zich moeten houden: over hun manier van eten, over de plaats waar ze wel en niet mogen spelen enz. Zo mogen ze alleen op het veldje spelen en zeker niet in het bos of op het domein van de verlaten fabriek. Toch maken ze een gat in de omheining, ze verkennen het terrein en ontdekken een verlaten schuurtje. Ze dopen het schuurtje tot hun 'kruitpaleis' en zijzelf worden er koning en koningin. Een bewaker met zijn hond vindt hen daar en dwingt hen te vertrekken.

De kinderen hadden in hun 'kruitpaleis' een blik met de brie…Lire la suite
Omdat de ouders van Merel en Melle steeds ruzie hebben, gaan de kinderen logeren bij hun opa. Achter opa’s huis ligt op een afgesloten terrein een oude kruitfabriek, waar de kinderen op onderzoek uitgaan na een gat in het hek gemaakt te hebben. De bewaker stuurt ze weg, maar als de vader van de tweeling belt om te vertellen dat hij ze dezelfde dag nog komt halen, gaat Merel nog een keer terug om een kistje met liefdesbrieven te halen dat ze hebben opgegraven en achtergelaten. Helaas komen juist dan soldaten een oefening houden op het terrein. Aardig spannend verhaal waarin op een natuurlijke manier wordt beschreven hoe eenzaam je je als kind kunt voelen in een onbekende omgeving en hoe machteloos je kunt zijn omdat je geen invloed hebt op of inspraak in de keuzes die volwassenen maken. Hier en daar wat toevalligheden. Goede woordkeus, veel spreektaal, goede spanningsopbouw. De korte hoofdstukken en de tamelijk grote letter maken het boek prima leesbaar. Originele omslag. Vanaf ca. 8 j…Lire la suite

Suggestions