Livre
Néerlandais

Stuurloos

Helen Vreeswijk (auteur)
Public cible:
12-14 ans et plus
De 15-jarige Bas sluit zich aan bij een bende die illegaal cd's kopieert en het huis van een demente bejaarde inpikt als hoofdkwartier. Vanaf ca. 13 jaar.
Titre
Stuurloos
Auteur
Helen Vreeswijk
Langue
Néerlandais
Éditeur
Antwerpen: Standaard, 2002
153 p.
ISBN
90-76-90017-5

Commentaires

Jeugd maakt van woning demente man rovershol." Een krantenbericht met die titel kan een goede aanzet vormen voor een overtuigend en realistisch verhaal, maar Helen Vreeswijk houdt slechts een vlak en voorspelbaar scenario over.

Alles begint herkenbaar en gewoon: Bas van 14 moet met tegenzin een paar maanden bij zijn vader gaan logeren omdat moeder in Spanje de zaken van haar overleden moeder gaat regelen. De verstandhouding tussen vader en zoon was daarvoor al verwaterd, met de kattige jonge vriendin van zijn vader is het duidelijk niet pluis en met haar broer en zijn vriend nog veel minder. Alleen al door de uiterlijke beschrijving van deze drie mensen geeft de schrijfster direct prijs wie de slechteriken zijn, andere personages blijven in de schaduw. Uit angstig zelfbehoud tuimelt Bas al vlug in een groep van jongeren die in de greep van die twee slecht menende jongens zitten en gewild of ongewild cd's illegaal kopiëren om zelf ook wat geld te krijgen. Het loopt op alle fron…Lire la suite
De 15-jarige Bas sluit zich aan bij een jeugdbende die illegaal cd’s kopieert. Als ze een oude, demente man mishandelen, besluit hij uit de groep te stappen. Het thema groepscriminaliteit wordt op de manier van een traditioneel 'probleemboek' voor jongeren behandeld. Zo ontbreekt bijvoorbeeld ook het subthema echtscheiding niet. De auteur tracht door populair taalgebruik aan te sluiten bij de doelgroep; de personages hebben meer weg van types dan van karakters. Het mishandelen van de oude man wordt echter wel genadeloos realistisch beschreven. Door de eenvoudige technische leesbaarheid en simpele verhaallijn ook geschikt voor jongere lezers dan de uitgever aangeeft (13+). De foto van het jongetje op het voorplat doet ook een jongere hoofdpersoon en een jongere doelgroep vermoeden. Het boek is gebaseerd op een waar gebeurd verhaal, dat achterin als krantenbericht te lezen is. De auteur gebruikt haar werk als politieagente als inspiratie voor haar boeken.