Livre
Néerlandais
Drie meisjes worden volwassen in de jaren '70 en '80 wanneer ze van hun kloosterschool overstappen naar het universitaire wereldje in Londen, waar anorexia nervosa een van hun grootste problemen is.
Titre
Liefde verkennen
Auteur
Hilary Mantel
Traducteur
Marijke Versluys
Langue
Néerlandais
Langue originale
Anglais
Titre original
An experiment in love
Édition
Herziene uitgave
Éditeur
Amsterdam: Uitgeverij Atlas Contact, 2018
238 p.
ISBN
9789025452667 (hardback)

Commentaires

Hilary Mantels 'Jane Eyre'

Roman. In Liefde verkennen, haar zevende roman, zitten alle elementen van een goede Hilary Mantel. Met een immer zinderende sfeer.

Acht jaar voor Hilary Mantel haar fenomenale autobiografie De geest geven publiceerde, schreef ze een roman waarin ze elementen uit haar eigen leven gebruikte. Liefde verkennen uit 1995 verschijnt nu voor het eerst in het Nederlands.

Net als de ouders van de schrijfster hebben die van hoofdpersonage Carmel Ierse wortels. Het gezin woont in donker en nat Noord-Engeland, met spanningen aan het thuisfront - ook dat haalde Mantel uit haar eigen verleden. En dan is er de aard van Carmel: levendig, nerveus, vol woorden en dichtregels. Het had die van de jonge Mantel kunnen zijn.

Liefde verkennen doet qua thematiek denken aan Margaret Atwoods Kattenoog, over de dynamiek tussen vier schoolmeisjes. Daarin had Atwood aandacht voor de maatschappelijke context en de opkomst van het feminisme in Canada. Ook bij Mantel gaat het om vriendschap en nijd tussen schoolvriendinnen én over een veranderend cultureel en politiek klimaat. De schrijfster heeft het zowel over serieuze a…Lire la suite

Een jonge vrouw stapt samen met twee vriendinnen van de kloosterschool in Lancashire over naar het universitaire wereldje in Londen. De auteur beschrijft de volwassenwording van de drie meisjes die in de jaren '70 en '80 proberen los te komen van de kortzichtige normen en waarden die hen zijn bijgebracht in het bourgeoismilieu waarin ze zijn opgegroeid en de degelijke katholieke omgeving van de kloosterschool. Met vallen en opstaan, waarbij ze in aanraking komt met abortus en anorexia nervosa, bereikt de vrouw het punt waarop ze definitief afrekent met haar verleden. Indringende beschrijving, goede karaktertekening, realistische verteltrant met weinig romantiek en met een ongedwongen afwisseling van heden en herinneringen aan haar jeugd. De auteur (1952) schreef essays, korte verhalen en romans. Twee romans werden bekroond met de Man Booker Prize.

Klaarstomen voor het damesleven

Hilary Mantels roman uit 1995 gaat over loyaliteit, aan vriendinnen, ouders en, oh ja, jezelf.

Je bent maar eenmaal jong, zeggen ze, maar duurt dat niet vreselijk lang? Jaren langer dan je kunt verdragen.' In Hilary Mantels roman 'Liefde verkennen' (uit 1995, maar nu pas vertaald) zit Carmel McBain, 'enig kind van oude ouders', een jeugd van keurige armoe uit. Haar moeder benadrukt wanneer het maar kan dat vader 'niet zomaar een kantoorbediende' is. Maar dat is hij toch echt, en als dat zo blijft, is het aan de intelligente Carmel om er wél uit te springen. Ze moet examen doen voor een beurs, zodat ze naar school kan tussen rijke meisjes met tennisrackets en fluwelen hoedjes. Daarna volgt een degelijke en opnieuw gesubsidieerde universitaire studie. Daarmee kan Carmel worden waar haar moeder van droomt. Zo iemand als de dochter van de tandarts, die haar nu nog niet ziet staan. Iemand die een man zal vinden die niet zomaar een kantoorbediende is. Zelf wordt Carmel liever premier.

De parallel met staatsman Thomas Cromwell, hoofdpersoon van Mantels 'Wolf Hall' en …Lire la suite

À propos de Hilary Mantel

Hilary Mary Mantel née le 6 juillet 1952 à Glossop, est une romancière britannique. Elle a écrit également des nouvelles et des articles de critique littéraire.

Biographie

Hilary Mantel grandit à Glossop dans le Derbyshire dans une famille catholique. Lorsque ses parents se séparent, elle part vivre avec sa mère dans le Cheshire et ne revoit jamais son père. Elle fait sa scolarité dans une école catholique puis étudie à la London School of Economics et à l'université de Sheffield.

Dès l'adolescence, elle souffre d'endométriose. Après son mariage, elle voyage en Afrique avec son mari géologue. A 27 ans, elle subit une première opération où on lui retire utérus et ovaires. D'autres opérations suivent au fil des années.

Ses livres publiés depuis 1985 relèvent du genre de l’autofiction ou du roman historique. Elle a été la l…En lire plus sur Wikipedia