Titre
Notendop
Auteur
Ian McEwan
Traducteur
Rien Verhoef
Langue
Néerlandais
Langue originale
Anglais
Titre original
Nutshell
Éditeur
Amsterdam: De Harmonie, 2016
190 p.
ISBN
9789463360005 (hardback)

Commentaires

Luistervinken met een kleine Hamlet

Fictie. Humor, satire en pastiche: daar is het Ian McEwan (1948) om te doen in zijn veertiende roman. Een jongetje in wording is de verteller in een moderne Hamlet.

Ter gelegenheid van het 400ste sterfjaar van William Shakespeare (1564-1616) nodigde uitgeverij The Hogarth Press een reeks auteurs uit om een hedendaagse (roman)bewerking te maken van hun favoriete toneelstuk. Drie bijdragen zijn inmiddels verschenen; tot 2021 zijn er nog zes gepland.

Tot de genodigden behoorde niet Ian McEwan, maar met zijn nieuwe roman Nutshell ('Notendop')heeft hij nu al een van de interessantste en intrigerendste Shakespeare-bewerkingen van deze tijd geschreven. Intrigerend, al was het maar omdat vanaf de eerste zin ('Daar ben ik dan, ondersteboven in een vrouw') duidelijk is dat deze roman verteld wordt vanuit het perspectief van een foetus. Een foetus die buitengewoon welbespraakt is en bovendien over een indrukwekkende algemene ontwikkeling beschikt, zogenaamd de vrucht van het feit dat hij altijd aandachtig volgt als zijn moeder naar BBC Radio 4 of een educatieve podcast luistert.

Notendop is een …Lire la suite

De beroemde Engelse schrijver (1948, Aldershot) presenteert ons een overtuigende moderne variant op Hamlet. De verteller is een foetus van bijna negen maanden. Zijn 28-jarige moeder Trudy heeft haar man John uit zijn verwaarloosde, maar dure Londense herenhuis gestuurd, zogenaamd om elkaar wat ruimte te geven. Ze heeft ondertussen een relatie met Claude, Johns broer, een nogal dommige, maar viriele macho en vastgoedmakelaar. De ongeboren baby krijgt lucht van hun plannen om zijn vader te vergiftigen en er samen met de miljoenen van de opbrengst van het huis ervandoor te gaan. Het boek is zijn uitgebreide monoloog vol reflecties hoe hij hun plan zou kunnen verhinderen. Hij heeft een aanstekelijke sardonische wereldwijsheid (opgedaan via meeluisteren met radio en educatieve podcasts), is een wijnsnob, geeft commentaar op het wereldgebeuren (vluchtelingproblematiek) en de auteur maakt hem soms wijzer dan mogelijk is. De met Hamlet bekende lezer zal smullen van de vele verwijzingen, maar …Lire la suite

À propos de Ian McEwan

Ian McEwan, né le 21 juin 1948 à Aldershot, est un romancier et scénariste britannique.

Biographie

Ian McEwan passe une grande partie de sa jeunesse en Extrême-Orient à Singapour, en Afrique du Nord (en Libye), et en Allemagne, où son père, officier écossais dans l’armée britannique, était en poste. Il fait ses études à l’université du Sussex et l’université d'East Anglia, où il est le premier diplômé du cours d’écriture créative créé par Malcolm Bradbury.

Dès le début des années 1980, Ian McEwan s’impose sur la scène littéraire britannique avec deux recueils de nouvelles : First Love, Last Rites (1975) et In-Between the Sheets (1978). Ces deux recueils sont traduits de manière incomplète en France en un seul volume intitulé Premier amour, derniers rites. McEwan s’y montre fasciné par la perversion et l’inte…En lire plus sur Wikipedia