Livre
Néerlandais

De tweeling

Jacqueline Wilson (auteur), Georgien Overwater (dessinateur)
Anna en Emma zijn een tweeling; ze lijken erg op elkaar en doen alles samen. Als Anna echter mee wil doen met een auditie voor een televisieserie, heeft Emma daar niet zo'n zin in. Vanaf ca. 9 jaar.
Sujet
Tweelingen
Titre
De tweeling / Jacqueline Wilson ; [ill.] Georgien Overwater
Auteur
Jacqueline Wilson
Dessinateur
Georgien Overwater
Langue
Néerlandais
Langue originale
Anglais
Titre original
Double act
Éditeur
Amsterdam: Hillen, 2003
127 p. : ill.
ISBN
90-76897-07-7

Commentaires

Anna en Emma zijn een eeneiige tweeling. Anna is de superactieve extraverte helft, met een grote mond en barstenvol ideeën. Emma is de stille, introverte denker, volgzaam en altijd op haar hoede om haar zus niet te kwetsen. In een oud kasboek van hun vader houden ze een soort dagboek bij. Het verhaal van de ene -- heet van de naald en in de tegenwoordige tijd geschreven -- wisselt razendsnel met het commentaar van de andere. De lezer is eerste getuige van hun flitsend en grappig gekibbel. Dit gebakkelei is voor Wilson een middel om de psychologische evolutie van de tweeling te schetsen. Al in de eerste helft van het verhaal, waarin ze haarfijn en vol humor uittekent wat het betekent om deel van een tweeling te zijn betekent, laat ze barstjes zien. De impulsieve Anna sleurt Emma mee naar een auditie voor een verfilming van de boeken van Enid Blyton, Emma leest zich te pletter aan kostschoolverhalen. Hoewel ze het zelf niet willen, worden hun persoonlijke wegen voorbereid. Uiteindelij…Lire la suite
Anna en Emma zijn echte tweelingen. Uiterlijk lijken ze sprekend op elkaar, ze doen alles samen en ze zijn - zeker ná het overlijden van hun moeder - onafscheidelijk. Hun karakters lopen echter sterk uiteen. Emma is verlegen, erg stil en loopt altijd een beetje in de schaduw van haar zusje. Anna is uitbundig, spontaan, beslist alles en wil graag actrice worden. Anna vindt dan ook, dat ze absoluut mee moeten doen aan een auditie in Londen voor de verfilming van een boek. En ondanks dat hun vader het verboden heeft, gaan ze toch. De auditie wordt voor Anna een grote teleurstelling door het verlegen gedrag van haar zusje. Dan vatten de meisjes het plan op om naar een kostschool te willen. Als na het toelatingsexamen blijkt, dat juist Emma en niet Anna wordt toegelaten, leidt dit letterlijk en figuurlijk tot een breuk bij de tweeling. Het verhaal wordt door de ogen van de tweeling bekeken en is geschreven in dialoogvorm. De tekst is gedrukt in duidelijke letter met schreef; de teksten van…Lire la suite

À propos de Jacqueline Wilson

Jacqueline Maddie Wilson, née Aitken le 17 décembre 1945 à Bath, en Angleterre, est une auteure de littérature d'enfance et de jeunesse anglaise.

Biographie

À 9 ans, elle écrit son premier livre de 22 pages intitulé Meet the Maggots qui parle d'une famille de sept enfants. Elle étudie d'abord le secrétariat puis se lance dans le journalisme et dans l'édition. À 19 ans, elle épousa William Millar Wilson. Deux ans plus tard, elle eut une fille nommée Emma. À 24 ans, elle écrit ses premiers romans à destination des préadolescents. Tous ses livres sont illustrés par Nick Sharatt. Elle a remporté de nombreux prix, dont le Children's Book Award en 2000 et 2003 ainsi que le prix Tam-Tam pour Lulu Bouche-cousue. Elle vit aujourd'hui près de Londres.

En 2008, elle a été élevée au rang de Dame de l'Empire britanniqu…En lire plus sur Wikipedia

Suggestions

Publications sur cette œuvre dans la bibliothèque