Livre
Néerlandais

Vriendinnen door dik en dun

Vriendinnen door dik en dun

Dans la série:
Public cible:
12-14 ans et plus
Genre:
Ellen (ik-figuur) vindt zichzelf veel te dik en gaat rigoreus lijnen. Uiteraard luistert ze niet naar waarschuwingen over anorexia nervosa. Vanaf ca. 12 jaar.
Sujet
Vriendschap
Titre
Vriendinnen door dik en dun
Auteur
Jacqueline Wilson
Langue
Néerlandais
Langue originale
Anglais
Titre original
Girls under pressure
Éditeur
Baarn: De Fontein, 2008
222 p.
ISBN
9789026123542

Commentaires

Ellen voelt zich te dik. Haar twee beste vriendinnen, Maud en Nancy, zijn knappe, magere meisjes met mooi haar, die veel aandacht krijgen van de jongens. Ellen voelt er zich maar een grijze muis bij. Wanneer ze met zijn drieën op cadeautjesjacht gaan in het winkelcentrum ? Kerstmis komt gauw dichterbij ? vindt daar een modellencasting plaats voor het populaire meisjestijdschrift 'Spicy'. Maud en Nancy willen meteen meedoen, en Ellen wordt tegen wil en dank meegesleurd. Ze voelt zich niet op haar plaats tussen al die mooie magere meisjes, en wanneer één meisje haar dik noemt, vlucht ze weg naar de toiletten. Haar vriendinnen snappen er niks van. Ellen probeert zich te herpakken, maar dan wordt Nancy gevraagd voor een echte modellenfotoshoot, en krijgt Maud weeral een knappe vrijer te pakken.
Het zelfvertrouwen van Ellen verdwijnt als sneeuw voor de zon, en ze besluit op een drastisch dieet te gaan. Ze weigert nog iets te eten en gaat sporten. Haar omgeving heeft eerst niks in de gat…Lire la suite
In dit zelfstandig te lezen vervolg op 'Vriendinnen verliefd' (2007)* tobt Ellen (ik-figuur) nog steeds met haar gewicht: wat anderen rond noemen, vindt zij geweldig dik. En omdat haar beide vriendinnen mooi slank zijn en in alles succes lijken te hebben, wordt eten een obsessie. Ze valt af, maar haar gedrag neigt naar anorexia. Met veel relativerende humor wordt dit voor de leeftijdsgroep herkenbare probleem uitgewerkt. De auteur waakt voor oppervlakkigheid, maar zet het onderwerp ook niet te zwaar aan. Hopelijk draagt het verhaal bij aan het voorkomen van dit soort obsessief gedrag bij veel jonge meisjes. Vanaf ca.12 jaar.

Vriendinnen door dik en dun

Zoals de titel al laat uitschijnen een echt meisjesboek. De schrijfster is hiermee niet aan haar proefstuk toe. Dit boek is het tweede in een reeks over dezelfde drie meisjes. Ze heeft trouwens meer dan zeventig boeken op haar actief en won in Groot-Brittannië verschillende prijzen voor haar jeugdboeken. In dit boek is het hoofdthema uiterlijk, heel belangrijk als je veertien bent! De hoofdpersoon is Ellen, een artistiek begaafde krullebol. Haar moeder is overleden, vader hertrouwd en ze heeft een klein halfbroertje. Maud is nummer twee van het gezelschap, zij is erg knap maar ze heeft een enorme trut van een moeder en een zusje dat thuis alle aandacht krijgt. Nadine kleedt zich gothic en ze is heel slank. Misschien kan ze wel fotomodel worden? Ellen vindt opeens van zichzelf dat ze vreselijk dik is en begint prompt te diëten. Met vallen en opstaan, tot ze het idee krijgt dat ze ook wel weer alles kan uitkotsen als ze zich toch eens heeft laten gaan. Op school is er een meisje met …Lire la suite

À propos de Jacqueline Wilson

Jacqueline Maddie Wilson, née Aitken le 17 décembre 1945 à Bath, en Angleterre, est une auteure de littérature d'enfance et de jeunesse anglaise.

Biographie

À 9 ans, elle écrit son premier livre de 22 pages intitulé Meet the Maggots qui parle d'une famille de sept enfants. Elle étudie d'abord le secrétariat puis se lance dans le journalisme et dans l'édition. À 19 ans, elle épousa William Millar Wilson. Deux ans plus tard, elle eut une fille nommée Emma. À 24 ans, elle écrit ses premiers romans à destination des préadolescents. Tous ses livres sont illustrés par Nick Sharatt. Elle a remporté de nombreux prix, dont le Children's Book Award en 2000 et 2003 ainsi que le prix Tam-Tam pour Lulu Bouche-cousue. Elle vit aujourd'hui près de Londres.

En 2008, elle a été élevée au rang de Dame de l'Empire britanniqu…En lire plus sur Wikipedia