Livre
Néerlandais
Titre
Amerikaans riool
Auteur
James Ellroy
Traducteur
Auke Leistra
Langue
Néerlandais
Langue originale
Anglais
Titre original
American tabloid
Édition
2
Éditeur
Amsterdam: Atlas, 2010
670 p.
ISBN
9789045015194 (paperback)

Commentaires

Een opmerkelijke kruising tussen een documentaire, een historische roman en een 'hard-boiled crime novel'. Ellroy volgt de verrichtingen van drie CIA/FBI-agenten en de familie Kennedy in de jaren 1957-1963. In een staccato-stijl en een groot aantal flitsend korte hoofdstukken geeft Ellroy een beeld van de Verenigde Staten als een grote onderwereld: niemand deugt, vakbondsleiders niet, de FBI niet, de CIA niet en vooral de familie Kennedy niet, met als mogelijke uitzondering Robert Kennedy, die zich als een van de weinigen in het verhaal niet laat leiden door volledig persoonlijk gewin. Er wordt een inktzwart beeld geschetst van de Amerikaanse samenleving. Het verhaal stopt een dag voor de moord in Dallas, als het al duidelijk is dat de moord op president Kennedy het gevolg is van het geklungel en gemachineer van een stel gangsters en CIA-agenten. De ingenieur Oswald mag de klus opknappen. Behalve tamelijk angstaanjagende lectuur is het boek ook beslist niet gemakkelijk leesbaar, vanwe…Lire la suite

À propos de James Ellroy

James Ellroy, de son vrai nom Lee Earle Ellroy, né le 4 mars 1948 à Los Angeles, en Californie, est un écrivain et scénariste américain, spécialisé dans le roman noir et le roman policier historique.

S'affirmant comme « conservateur » et « réactionnaire », il dépeint au travers de son œuvre un monde particulièrement pessimiste et corrompu, dans lequel perce néanmoins la notion de rédemption, fil conducteur de nombre de ses ouvrages. On peut citer parmi eux la série de quatre livres sur Los Angeles dont font partie Le Dahlia noir et L.A. Confidential, sa trilogie Underworld USA qui retrace son histoire des États-Unis de 1958 à 1973, ainsi que son récit autobiographique Ma part d'ombre.

Plusieurs de ses romans ont été adaptés au cinéma. Il est surnommé American Dog ou le Dog.

Biographie…En lire plus sur Wikipedia