Livre
Néerlandais

Kat en muis

James Patterson (auteur), Jan Smit (traducteur)
Zowel in Europa als in Amerika wordt jacht gemaakt op twee seriemoordenaars, maar pas wanneer de ene speurder de andere gaat helpen en er veel gruwelijke misdaden zijn gepleegd, wordt een eerste spoor ontdekt.
Extra subject
Detectives
Titre
Kat en muis
Auteur
James Patterson 1947-
Traducteur
Jan Smit
Langue
Néerlandais
Titre original
Cat and mouse
Édition
1
Éditeur
Utrecht: Het Spectrum, 1999
379 p.
ISBN
90-274-6587-8 90-274-6867-2 (paperback)

Commentaires

Rechercheur Alex Cross, tegelijk arts, psycholoog en vader van twee kinderen, volgt het spoor van ene Mr. Smith, een gevaarlijke psychopaat die in heel Amerika en Europa op lugubere wijze slachtoffers maakte om daarna weer spoorloos te verdwijnen. Cross heeft hiermee de handen al aardig vol, maar krijgt daar bovenop nog een telefoontje van een al net zo geschifte en megalomane seriemoordenaar, die hij vijf jaar geleden achter de tralies deed belanden. Soneji is ontsnapt uit de gevangenis en is uit op wraak. Plots ziet Cross zich geplaatst in de rol van de muis belaagd door twee bloeddorstige katten. De 'New York Times' schreef over Kat en muis dat het boek ruw en bloedstollend is voor wel twee thrillers, en wellicht hebben ze gelijk, want het ware beter geweest deze twee seriemoordenaars in aparte thrillers op te voeren. Nu lopen ze elkaar om de haverklap voor de voeten, wat op zijn zachtst gezegd ongeloofwaardig is en aanleiding geeft tot ongewild komische situaties. Twee seri…Lire la suite
In 132 superkorte hoofdstukjes worden bijna evenveel moorden door twee psychopaten gepleegd en met nog een aantal referenties naar eerdere zaken van Alex Cross, de hoofdspeurder/psycholoog raak je als lezer het spoor bijna bijster. In de eerste helft vormt de terreur van een in zijn jeugd mishandelde levensmoede aidspatiënt in Washington de hoofdmoot. Na de aanslag op Alex en zijn gezin neemt Kyle, FBI-expert op jacht naar een wereldwijd actieve slachter, de rol van de politierechercheur over en wordt de situatie nog gevaarlijker. Het boek eindigt met de intens gruwelijke zelfmoord van Kyle en met de kidnap van de geliefde van Alex Cross. Veel dreiging en bloed in filmische taferelen. De psycho-analytische flashbacks moeten karakterinvulling en spanning leveren om het gebrek aan goede opbouw en structuur op te vangen. Rommelige thriller met een hoog geweldsgehalte, maar door de onverwachte wendingen toch redelijk leesbaar. Pocketeditie, zeer kleine druk.

À propos de James Patterson

CC BY-SA 3.0 - Image by Susan Solie-Patterson

James Patterson, né le 22 mars 1947 à Newburgh dans l'État de New York, est un écrivain américain.

Biographie

James Brendan Patterson, Jr. est le fils de Charles et Isabelle Patterson, après ses études secondaires, il fait ses études universitaires au Manhattan College, où il obtient son baccalauréat universitaire (licence) de littérature anglaise en 1969, puis il est admis à l'Université Vanderbilt où il soutient avec succès son Master of Arts (mastère 2) en 1970.

Il est publicitaire de profession, travaillant chez J. Walter Thompson jusqu'en 1996. Il démissionne pour se consacrer à la littérature. Il avait commencé à écrire deux décennies plus tôt, publiant son premier roman, The Thomas Berryman Number chez Little, Brown and Company, après avoir été refusé par 31 éditeurs. En 1993, il accède pour la première fois à la …En lire plus sur Wikipedia

Suggestions