Livre
Néerlandais
Plusieurs formats
Formats accessibles:

Briefgeheim

Jan Terlouw (auteur), Fiel Van der Veen (dessinateur)
Als Eva in de tuin van de buren een geheimzinnige brief vindt, begint voor haar, Jackie en Thomas een reeks adembenemende avonturen. Vanaf ca. 10 jaar.
Sujet
Gezin
Titre
Briefgeheim
Auteur
Jan Terlouw
Dessinateur
Fiel Van der Veen
Langue
Néerlandais
Éditeur
Rotterdam: Lemniscaat, 2007
131 p. : ill.
ISBN
9789056379780

Plusieurs formats:

Formats accessibles:

Commentaires

De recente verfilming van Jan Terlouws Briefgeheim (1973, 2011) vroeg vanzelfsprekend om een filmeditie, met het affichebeeld als cover en een vijftiental stills op het einde. Het voorwoord van de auteur is jammer genoeg een gemiste kans. Hij stipt heel oppervlakkig de verschillen aan tussen het boek en de film, maar lijkt verder meer bezig met een verantwoording waarom het boek niet moderner aandoet, dan met een echte vergelijking tussen de twee ‘manieren om een verhaal te vertellen’. Als Terlouw zelf betrokken was bij deze verfilming, hadden lezers daar graag ook iets over willen meekrijgen. 
En dan duikt de hedendaagse lezer weer in de romanwereld van 35 jaar geleden. Eva en Jackie zijn hartsvriendinnen, en brengen samen met Jackies broer Thomas heel wat tijd samen door in hun ‘geheime hol’ op een zolderkamer. Het trio beslist dat Eva van huis moet weglopen om haar eeuwig ruziënde ouders wakker te schudden. Tijdens haar nacht in het hol leest Eva een brief die ze kort d…Lire la suite
Als Eva genoeg krijgt van het geruzie van haar ouders, loopt ze weg. Een gevonden brief brengt haar in moeilijkheden, want plotseling is ze echt spoorloos verdwenen. Wanneer ze na enkele dagen weer tevoorschijn komt, hult ze zich in stilzwijgen en bekijkt ze haar vader met nog meer wantrouwen. Het verhaal heeft een vrij ingewikkelde plot met tussentijdse, spannende hoogtepunten. De oplossingen en de ontknoping zijn heel natuurlijk, sommige details zijn wat gezocht. Grote, niet al te diepgravende aandacht wordt besteed aan de relatie tussen moeder, vader en kind. Het verhaal eindigt niet al te zoet, maar wel optimistisch. Het taalgebruik is zeer gevarieerd, soms iets te moeilijk uit de mond van een 11-jarige. Het verhaal, dat tot het eind blijft boeien, is geïllustreerd met passende zwart-wittekeningen. Vanaf ca. 10 jaar.

Briefgeheim

Eva is het beu om naar het geruzie van haar ouders te luisteren. Ze besluit weg te lopen om hen ongerust te maken. Maar onverwacht vindt ze een gecodeerde brief van hun buurman, kolonel Brandsema, en alles loopt anders dan ze had gepland. Ze komt in een spionagebende terecht, waar zelfs haar schooljuf bijhoort. Thomas en Jackie, haar vrienden, blijven zoeken naar het geheim van de code en dit loopt niet zo goed af.
Dit spannende jeugdboek werd 35 jaar geleden geschreven. Het laat zich nog altijd vlot lezen, al is er in tussentijd veel veranderd. Dat beseft ook de schrijver zoals blijkt uit zijn voorwoord bij deze filmeditie. Technologie en leefomstandigheden veranderden maar belangrijke dingen blijven onveranderd, volgens Jan Terlouw. Hoe gaan ouders en kinderen met elkaar om? Wat hebben ze voor elkaar over? Wat gebeurt er als je niet eerlijk bent tegenover elkaar? De film vertelt het verhaal ook weer wat anders omdat film andere manieren heeft om iets te vertellen. Achteraan in…Lire la suite

À propos de Jan Terlouw

CC BY-SA 3.0 nl - Image by Dijk, Hans van / Anefo

Jan Cornelis Terlouw, né le 15 novembre 1931 à Kamperveen, est un universitaire, écrivain et homme politique néerlandais membre des Démocrates 66 (D66).

Biographie

Débuts rapides

Il rejoint les Démocrates 1966 (D'66) en janvier 1967. Il est élu au conseil municipal d'Utrecht en septembre 1970, puis député à la Seconde Chambre des États généraux le 28 avril 1971. Il devient chef politique et président du groupe parlementaire des D'66 deux ans plus tard, le En lire plus sur Wikipedia