Livre
Néerlandais
Plusieurs formats
Formats accessibles:

De kloof

Jan Terlouw (auteur)
Public cible:
12-14 ans et plus
De 16-jarige Ginder probeert te ontdekken waarom de bouw van een brug over een kloof in het land Berg en Dal wordt tegengehouden. Angstige en geheimzinnige gebeurtenissen brengen hem steeds dichter bij de waarheid. Vanaf ca. 12 jaar.
Extra subject
Detectives, Sprookjes, spanning
Titre
De kloof
Auteur
Jan Terlouw
Langue
Néerlandais
Éditeur
Rotterdam: Lemniscaat, 1999
175 p.
ISBN
90-6069-542-9

Plusieurs formats:

Formats accessibles:

Commentaires

Jan Terlouws jeugdroman De kloof dateert al van 1983 en is nu aan zijn negentiende druk toe. Deze editie is voorzien van een blauwige softcover die het boek een modern jasje moet aanmeten. Het boek zelf is ‘vintage Terlouw’ en past in het rijtje waarin ook Koning van Katoren thuishoort: een exotisch, sprookjesachtig decor en een duidelijke moraal. Ditmaal niet over ecologie, maar over de verhouding tussen rijk en arm.
Het land Berg-en-Dal wordt al 45 jaar doormidden gescheurd door een diepe kloof. De inwoners van het welvarende Bergen hebben daar weinig last van, maar in Dal betekent de scheiding doffe ellende. Er waren ooit plannen voor een grote brug over de kloof, maar die is er nooit gekomen. De zestienjarige Ginder groeit op in Bergen en krijgt na de dood van zijn grootmoeder enkele documenten in handen, waaruit blijkt dat de bouw van die brug misschien wel moedwillig werd tegengehouden. Ginder is een ondernemende jongen, zoals je die wel vaker in Terlouws boeken…Lire la suite
Tijdens een aardbeving jaren geleden is er een diepe kloof instaan, die het land Berg en Dal in tweeën deelt. Iedereen is eraan gewend geraakt, ook aan het feit dat de ene helft steeds rijker en de andere helft steeds armer wordt. Een parabel met een politiek thema, traditioneel verteld, maar wel onderhoudend, in de vorm van een spannend speurdersverhaal met sprookjesachtig karakter over de 16-jarige Ginder, die met behulp van enige dagboekfragmenten van zijn grootmoeder en een gezonde dosis nieuwsgierigheid achter de verontrustende waarheid rond de kloof komt. Begripsvorming is mogelijk rond het symbool 'kloof' dat staat voor 'muur', maatschappelijke 'stand' of de leugen van de 'enige waarheid'. Het kan een belangrijke bijdrage leveren tot een begin van politiek bewustzijn bij kinderen vanaf ca. 12 jaar.

De kloof

Jan Terlouw is gaan schrijven door zijn vrouw. Hij vertelde eerder altijd zelfverzonnen verhalen aan zijn kinderen. Zijn vrouw Alexandra van Hulst kwam op het idee om ze te gaan publiceren. Zijn eerste boek was Pjotr in 1970. In zijn jeugdboeken schemert Terlouws politieke engagement vaak door: hij stelt eigentijdse problemen aan de orde op het vlak van milieu, politiek of geschiedenis.
'De kloof' is een spannend boek met als hoofdpersonage Ginder Sekoer, een jongeman van zestien, die woont in het land Bergen. Vroeger was er sprake van Bergen-en-Dal. Door een enorme aardbeving is er een diepe kloof midden in het land gekomen. De kloof is te diep om in af te dalen, te breed om er een (niet ondersteunde brug) over te maken en gevuld met gevaarlijke gassen. Vanwege de kloof is het land nu opgedeeld in twee helften, zijnde Bergen en Dal. Er is maar één manier om van Bergen naar Dal te reizen of omgekeerd en dat is een loodzware reis van twee weken met een karavaan door de schroeiend…Lire la suite

À propos de Jan Terlouw

CC BY-SA 3.0 nl - Image by Dijk, Hans van / Anefo

Jan Cornelis Terlouw, né le 15 novembre 1931 à Kamperveen, est un universitaire, écrivain et homme politique néerlandais membre des Démocrates 66 (D66).

Biographie

Débuts rapides

Il rejoint les Démocrates 1966 (D'66) en janvier 1967. Il est élu au conseil municipal d'Utrecht en septembre 1970, puis député à la Seconde Chambre des États généraux le 28 avril 1971. Il devient chef politique et président du groupe parlementaire des D'66 deux ans plus tard, le En lire plus sur Wikipedia