Livre
Néerlandais

De puike postbode, of Briefgeheimpjes

Janet Ahlberg (auteur), Allan Ahlberg (auteur), Ernst Van Altena (adaptateur)
Dans la série:
Public cible:
3-5 ans et plus
Genre:
Een postbode brengt per fiets allerlei post rond bij verschillende bekende sprookjesfiguren. Prentenboek met "echte" brieven en illustraties in zachte kleuren en tekst op rijm. Vanaf ca. 8 jaar.
Titre
De puike postbode, of Briefgeheimpjes / Janet & Allan Ahlberg ; bew. door Ernst van Altena
Auteur
Janet Ahlberg Allan Ahlberg
Adaptateur
Ernst Van Altena
Langue
Néerlandais
Langue originale
Anglais
Titre original
The jolly postman
Éditeur
Haarlem: Gottmer, 2006
[28] p. : ill.
ISBN
90-257-3666-1

Commentaires

Het verbaast soms nog steeds hoeveel je in een prentenboek kwijt kunt. Deze klassieker, eerst uitgekomen in 1986 en het jaar daarop al vertaald naar het Nederlands, gaat uit van een eenvoudige en herhalende verhaalstructuur maar vult dat in met een leuk en rijk interactief en intertekstueel spel. Een rondbuikige, goedmoedige postbode ("the jolly postman" heet ie in het origineel) bestelt zes brieven bij sprookjesfiguren: de heks in het peperkoekhuisje ontvangt een catalogus van heksenspullen, de reus een briefkaart van Klein Duimpje, Assepoester een ingekorte versie van haar verhaal, de wolf een vermanende brief van de advocaat van Roodkapje en de drie biggetjes etc. Het zijn slimme en grappige vervolgverhalen op bekende sprookjes. Het kaderverhaal kent ook een mooie cirkelvorm (de eerste brief is een uitnodiging van Goudhaartje voor kleine beer, de laatste een wenskaart van moeder de gans voor Goudhaartje) en herhalende structuur (de postbode drinkt overal wel iets). De tekst op rijm…Lire la suite
Origineel, zeer verzorgd uitgegeven prentenboek met een verhaal op rijm over een vrolijke postbode die allerlei post rondbrengt bij de drie beren, de heks van Hans en Grietje, de reus van Klein Duimpje en andere sprookjesfiguren. De brieven en kaarten zitten in echte 'open' enveloppen en borduren voort op de sprookjes. Afhankelijk van de afzender en ontvanger worden ze soms in moeilijke taal (b.v. advocaat) of bijv. met veel spelfouten (b.v. het meisje dat de pap van Kleine Beer heeft opgegeten) geschreven. De grappige illustraties zijn zachtgekleurd. Hoewel de uitgave er voor jongere kinderen ook zeer aantrekkelijk uitziet, lijkt deze vooral bruikbaar onder begeleiding en bijv. in het kader van boekpromotie. In elk geval moeten de sprookjes bekend zijn. Vanaf ca. 8 jaar.

De puike postbode

Er kwam eens op een rode fiets, heel lang geleden, een Puike Postbode zeer snel bergaf gereden, van boven naar beneden… Daarmee opent dit unieke flapjesboek. Naar aanleiding van de twintigste verjaardag werd het als een groter exemplaar dan oorspronkelijk uitgegeven en werd er briefpapier aan toegevoegd. Dat nodigt uit om zelf aan het schrijven te gaan. De eenvoudige tekst, bewerkt door Ernst van Altena, vertelt het rijmend verhaal van een postbode die brieven bezorgt bij bekende sprookjesfiguren. Die brieven kun je ook echt uit de enveloppen halen. Lezers komen op die manier in aanraking met een grote verscheidenheid aan post en ervaren zo dat brieven afhankelijk van het schrijf- of leesdoel er erg verschillend kunnen uitzien. De illustraties, aantrekkelijke pastelschilderingen, zijn net zoals de tekst doorweven van subtiele humor en nodigen uit tot aandachtig kijken. Na twintig jaar heeft dit boek, zelfs in een wat communicatie betreft snel evoluerende wereld, niets van zijn eenvoud…Lire la suite

À propos de Janet Ahlberg

Janet et Allan Ahlberg sont des auteurs et illustrateurs britanniques de littérature d'enfance et de jeunesse.

Biographie

Enseignant pendant dix ans, Allan Ahlberg a été poussé par sa femme Janet, graphiste, à écrire un livre pour enfants afin qu’elle puisse en faire les illustrations. Influencés par les bandes dessinées et les dessins animés, les textes et les illustrations fonctionnant ensemble, se complétant.

Allan Ahlberg a également collaboré avec d’autres illustrateurs créant ainsi la série à succès « Happy families ».

Depuis la disparition de Janet Ahlberg en 1994, Allan Ahlberg a continué à créer des livres pour les enfants de tous âges.

Bibliographie

Traduits en français