Livre
Néerlandais

De stam van de holenbeer

Jean M. Auel (auteur), Annelies Hazenberg (traducteur)
Een groep prehistorische holbewoners vindt een meisje dat tot een hoger ontwikkelde soort behoort. Na aanvankelijke acceptatie leidt het verschil in ontwikkeling toch tot problemen.
Extra subject
fantasy, fantasie
Titre
De stam van de holenbeer
Auteur
Jean M. Auel
Traducteur
Annelies Hazenberg
Langue
Néerlandais
Langue originale
Anglais
Titre original
The clan of the cave bear
Édition
47
Éditeur
Utrecht: Bruna, 2011
558 p. : ill.
ISBN
9789022999714 (paperback)

Commentaires

Ayla's ouders komen om in een aardbeving en het kleine meisje blijft achter in de wildernis. Ze wordt gevonden door Iza, medicijnvrouw van de Stam van de Holebeer. Ze groeit op bij de stam, maar gaandeweg wordt duidelijk dat ze 'anders' is. Ze wordt verbannen en verplicht haar zoontje achter te laten.
Het is nu al 22 jaar geleden dat Jean Auels De stam van de holebeer verscheen, het eerste deel van wat de tot nu toe opmerkelijkste en bekendste prehistorische fantasy-cyclus zou worden. De figuur van Ayla sloeg van bij het begin zeer goed aan, een vrouw met een sterke persoonlijkheid, die vanwege haar 'anders zijn' (zij is een Cro-Magnon) bij de Neanderthalers, die haar eerst hadden geadopteerd, verstoten wordt en haar lot in eigen handen neemt. Doorheen de cyclus groeit zij uit tot een overal gewaardeerde vrouw, die echter zoveel kunde en wijsheid tentoonspreidt, dat ze door Auel zowat een superstatus aangemeten krijgt.
Waar de schrijfster in de eerste twee delen haar wete…Lire la suite
In ruim vijfhonderd pagina's verhaalt de auteur, op basis van eigen onderzoekingen en ondervindingen (ze volgde een overlevingscursus en woonde enige tijd in een ijsgrot die ze zelf had gemaakt) de geschiedenis van het meisje Ayla vanaf haar vijfde tot circa twintigste jaar. Nadat haar ouders zijn omgekomen, wordt ze opgenomen door de Stam van de Holenbeer, die circa 35.000 jaar geleden (de Würm-ijstijd) leeft in het gebied aan de noordkust van wat nu de Zwarte Zee is. Het is het verhaal van het ontstaan van de mensheid. Een prehistorische roman, die heel geloofwaardig overkomt, beeldend en poëtisch geschreven. Qua sfeer en stijl te vergelijken met 'In de ban van de ring' van Tolkien. Dit is het eerste deel van een reeks van zes, bekroond met de NS Publieksprijs, waarvan het laatste deel 'Het lied van de grotten'* net is verschenen. Voorin een kaart van prehistorisch Europa. Vrij kleine druk, volle bladspiegel.

À propos de Jean M. Auel

Jean M. Auel (née Jean Marie Untinen, le 18 février 1936 à Chicago, Illinois, États-Unis) est une femme écrivain américaine plus connue sous son nom marital. Elle est célèbre pour avoir écrit une série de romans de fiction préhistorique se déroulant en Europe et mettant en scène des hommes de Cro-Magnon et des hommes de Néandertal : Les Enfants de la Terre. Ses livres se sont vendus à plus de 45 millions d'exemplaires dans le monde.

Biographie

Débuts

D'ascendance finlandaise, Jean M. Untinen est la seconde fille des cinq enfants de Neil Solomon Untinen, peintre en bâtiment, et de Martha Wirtanen.

Elle étudie à l'université de Portland, la Portland State University, et devient, à cette époque, membre de Mensa, une organisation destinée aux personnes ayant un quotie…En lire plus sur Wikipedia