Livre
Néerlandais

Het kleine paradijs

Jef Aerts (auteur)

Het kleine paradijs

Public cible:
9-11 ans et plus
Toen Lilita’s ouders uit elkaar gingen, liet haar vader een muur om de stad bouwen. Lilita en haar moeder mogen er niet meer in. Op haar twaalfde glipt Lilita naar binnen. Haar vader is niet langer alleen: hij heeft een nieuwe vrouw en twee zonen.
Titre
Het kleine paradijs
Auteur
Jef Aerts
Langue
Néerlandais
Édition
1
Éditeur
Amsterdam: Querido, 2012
166 p.
ISBN
9789045113609 (hardback)

Commentaires

Het kleine paradijs is het jeugdliteraire debuut van Jef Aerts. Hoofdpersonage Lilita verhaalt hoe ze opgroeide als een ‘geheim’, wat ze linkt aan de ontstaansgeschiedenis van Barnstad. Het levert een rijke, gelaagde geschiedenis op, over Lilita’s vader die een levensboom plant, en een ‘klein paradijs’ ontwerpt voor zichzelf en zijn geliefde. Wanneer hij de vrijheidsdrang van zijn echtgenote tracht in te perken, verlaat zij Barnstad en worden de stadspoorten gesloten. Lilita’s moeder trekt zich terug in de natuur, waar Lilita het levenslicht ziet. De discrepantie tussen natuur en cultuur getuigt van een zuivere, poëtische expressie.
Lilita identificeert zich met de oorspronkelijke bewoners en vertoont dierlijke eigenschappen. Op haar twaalfde reist ze op de rug van een reuzenschildpad naar het kleine paradijs. Hoewel Aerts fantastische elementen in zijn verhaal integreert, maakt hij zijn relaas perfect geloofwaardig door een sterke psychologische uitdieping. 
Lilita word…Lire la suite
Lilita’s vader is de schepper van Barnstad. Hij heeft het opgebouwd tot een waar paradijs, waar iedereen rijk en gelukkig is. Als Lilita’s moeder zwanger is, ontvlucht ze de stad, waarna haar man een torenhoge muur om de stad bouwt, zodat niemand er nog in of uit kan. Lilita groeit op in het Suikerbos, opgevoed door haar moeder en de dieren die er leven. Als ze twaalf is, gaat ze op zoek naar haar vader en weet met hulp van een schildpad de stad binnen te komen. Maar wil haar vader haar wel leren kennen? Hij heeft inmiddels een nieuwe vrouw en twee zonen. Lilita sluit vriendschap met haar broertje en ontdekt algauw dat het leven binnen de stadsmuren niet zo volmaakt is als het lijkt. Een spannend en klassiek verteld avonturenverhaal. De wereld die de auteur schetst, is zowel sprookjesachtig (sprekende dieren, levensboom) als hedendaags, een combinatie die niet altijd overtuigt, maar wel verrassend werkt. Het beeldende taalgebruik geeft het verhaal extra sfeer. Met een zinderend slot, …Lire la suite

Het kleine paradijs

Twaalf jaar lang was ik een geheim. Niemand wist dat ik bestond. Dat wil zeggen: bijna niemand. Lilita leefde al die tijd alleen met haar moeder in een boomhut, ver weg van de bewoonde wereld. Haar vader, die ze nooit gezien heeft, is de eerste man en de stichter van Barnstad, haar moeder was de eerste vrouw. In Barnstad staat een boom, een wilg, gegroeid uit de stek die vader meebracht uit zijn geboorteland. Vader wilde zich settelen, maar moeder was een zwerfster. Vader hield zielsveel van haar en probeerde haar aan zich te binden door een klein paradijs te bouwen. Zijn liefde was echter verstikkend - ze waren uit verschillende klompen klei gekneed - en moeder zwierf steeds verder weg. Om haar bij zich te houden bouwde vader een enorm hoge muur rondom Barnstad. Maar vrijheidsdrang is sterk en moeder ontsnapte. Ze rende ver weg tot in het Suikerbos en het is daar dat Lilita werd geboren en leefde. Maar hoe ouder Lilita werd, hoe meer vragen ze zich ging stellen. Zoveel zelfs dat haar…Lire la suite