Londen, 1950. Jennifer Worth is 22 als ze als vroedvrouw begint te werken bij de nonnen in de Docklands, een volkswijk. Worth schetst het verhaal van de vrouwen die ze helpt een kind op de wereld te zetten en de nonnen voor wie ze werkt.
Titre
Haal de vroedvrouw!
Auteur
Jennifer Worth
Traducteur
Meile Snijders
Langue
Néerlandais
Langue originale
Anglais
Titre original
Call the midwife
Éditeur
Amsterdam: Artemis, 2013
340 p.
Note
Dl. 1 van een trilogie die wordt vervolgd door dl. 2 De kinderen van het armenhuis
ISBN
9789047203537 (paperback)

Plusieurs formats:

Commentaires

Haal de vroedvrouw! is het eerste deel van Jennifer Worths trilogie over haar ervaringen als vroedvrouw in de Londense Docklands. Worth combineert haar persoonlijke ervaringen met een gedetailleerde beschrijving van het leven in de Londense arbeiderswijken in de jaren vijftig. Vooral het inleidende hoofdstuk is erg informatief, nadien ligt de nadruk meer op wat Worth zelf heeft meegemaakt. Ze beperkt zich daarbij niet tot verhalen over bevallingen die al dan niet vlot verlopen, maar ze vertelt ook uitgebreid over het leven bij de nonnen in het Nonnatushuis. Af en toe zoomt ze dieper in op iemand die haar pad kruist, zoals het Ierse meisje Mary. Ze reflecteert ook over haar vak en maakt regelmatig de vergelijking met hoe het er tegenwoordig aan toe gaat, of hoe het was voor het beroep van vroedvrouw erkend werd. De afzonderlijke verhalen bestrijken soms slechts één hoofdstuk, soms ook meerdere hoofdstukken. Het totaalbeeld van Worths leven als vroedvrouw dat in Haal de vroedv…Lire la suite
Memoires van Jennifer Worth (1935-2011) die als vroedvrouw bij de nonnen van het Nonnatushuis in de jaren vijftig van de twintigste eeuw in de Londense havenbuurt, de Docklands sloppenwijken, werkte. Hier wonen de allerarmsten in huurkazernes dicht op elkaar, zijn de gezinnen kinderrijk en de omstandigheden erbarmelijk. De vrouwen zijn huisvrouw, de mannen werken merendeels in de haven. Voor Worth, die opgegroeid is in welgestelde kringen op het Engelse platteland, een volkomen vreemde wereld. Op boeiende wijze vertelt zij over het leven van de bewoners, haar werk en over de nonnen. Waargebeurd verhaal, eerste deel van een trilogie. Het boek is verfilmd als BBC televisieserie ‘Call the midwife’* (2012). Filmfoto op het omslag, kleine druk.

À propos de Jennifer Worth

Jennifer Worth (25 septembre 1935 à Clacton-on-Sea, comté de l'Essex, Angleterre - 31 mai 2011) est une infirmière, sage-femme, musicienne et écrivain britannique. Dans une trilogie écrite, elle a rapporté son travail de sage-femme des années 1950 dans l'East End, un quartier défavorisé de Londres. Cette trilogie, qui a connu un grand succès de librairie, a été adaptée pour la télévision sous le titre Call the Midwife.

Biographie

Jennifer Lee Worth, née à Clacton-on-Sea dans le comté de l'Essex en Angleterre, est élevée à Amersham dans le Buckinghamshire. Après avoir quitté l'école à 15 ans, elle apprend la sténographie et la dactylographie. Elle travaille comme secrétaire de direction à la Dr Challoner's Grammar School, une écol…En lire plus sur Wikipedia