Livre
Néerlandais

Dr. Proktor en de grote goudroof

Jo Nesbø (auteur), Georgien Overwater (dessinateur), Femke Muller (traducteur)
Public cible:
9-11 ans et plus
Genre:
De goudvoorraad van Noorwegen is gestolen! De koning schakelt Dr. Proktor en zijn hulpjes Lize en Bulle in om het goud terug te vinden. Voorlezen vanaf ca. 7 jaar, zelf lezen vanaf ca. 9 jaar.
Sujet
Diefstal
Titre
Dr. Proktor en de grote goudroof
Auteur
Jo Nesbø
Dessinateur
Georgien Overwater
Traducteur
Femke Muller
Langue
Néerlandais
Langue originale
Norvégien
Titre original
Doktor Proktor og det store gullrøveriet
Édition
1
Éditeur
Rotterdam: Lemniscaat, 2014
251 p. : ill.
ISBN
9789047706243 (hardback)

Commentaires

Als de goudvoorraad van Noorwegen wordt gestolen, schakelt de koning dr. Proktor en zijn hulpjes Lise en Bulle in om het goud terug te brengen. Het spoor leidt naar Londen, waar het vooral de moeder van drie superboeven is waar het drietal bang voor is. Maar dankzij de uitvindingen van dr. Proktor en inzet van Bulle en Lise komt alles goed, ook al moet daar eerst een voetbalfinale voor gewonnen worden. Dit vierde deel* over dr. Proktor en zijn hulpjes bouwt voort op de eerdere delen: veel humor, een makkelijk te volgen verhaal vol spectaculaire wendingen waarin de bijzondere uitvindingen van de professor een rol spelen. In de tekst worden de lezers regelmatig aangesproken alsof ze een rol spelen in het bizarre avontuur. Het vrolijke verhaal wordt op een heel aansprekende manier aangevuld door grappige illustraties van Georgien Overwater. Een serie die kinderen vrolijk maakt en die hen absoluut stimuleert tot lezen. Voorlezen vanaf ca. 8 jaar, zelf lezen vanaf ca. 9 jaar.

Dr. Proktor en de grote goudroof

Als Thor, de baas van de Noorse Nationale Bank, zijn dagelijkse controle van de goudvoorraad doet, weet hij niet wat hij ziet. Het goud is weg! Op zich is het al bijzonder dat dit opviel, want de goudvoorraad bestond uit welgeteld één goudstaaf. In Noorwegen wordt immers zoveel gesnoept dat iedereen in 1972, het grote kiespijnjaar, gouden vullingen nodig had. Thor licht plichtsbewust de koning in. Die is helemaal in paniek want als hij die ene goudstaaf niet kan tonen, dan wordt Noorwegen het armste land van de wereld.
In een helder moment roept de koning de hulp in van Lise, Bulle en Dr. Proktor. Het spoor van de gouddieven leidt al vlug naar London, naar de gebroeders Crunch. Zij zijn de verschrikkelijkste boeven van heel Groot- en Klein-Brittannië. De kinderen en de gekke dokter trekken dus naar London en krijgen er assistentie van de geheime diensten van Noorwegen en Engeland.
Al vlug blijkt dat de gebroeders zo oliedom zijn, dat ze dit zeker niet zelf bedacht hebben. …Lire la suite

À propos de Jo Nesbø

Jo Nesbø (/ˈjuː ˈnesbøː/), né le 29 mars 1960 à Oslo, est un écrivain et scénariste norvégien, auteur de roman policier et de littérature d'enfance et de jeunesse.

Biographie

Né d'un père patron d'une société de transports et d'une mère libraire, Jo Nesbø se destinait à devenir footballeur professionnel mais une rupture des ligaments croisés a mis un terme à sa carrière. Il grandit à Molde puis devient diplômé de la Norwegian School of Economics à Bergen. Il est d'abord journaliste économique, puis se dirige vers la musique. Il est connu pour sa participation en tant qu'auteur, compositeur et interprète au groupe de pop Di Derre, l'un des plus célèbres en Norvège de 1993 à 1998.

Analyse …En lire plus sur Wikipedia

Suggestions