Livre
Néerlandais

De verdwijning van Stephanie Mailer

Joël Dicker (auteur), Manik Sarkar (traducteur)
Een journaliste ontdekt in 2014 missers in een onderzoek uit 1994 naar een bloedbad in een Amerikaanse badplaats en raakt vervolgens vermist.
Titre
De verdwijning van Stephanie Mailer
Auteur
Joël Dicker
Traducteur
Manik Sarkar
Langue
Néerlandais
Langue originale
Français
Titre original
La disparition de Stephanie Mailer
Éditeur
Amsterdam: De Bezige Bij, 2019
635 p.
ISBN
9789403149509 (paperback)

Commentaires

JOËL DICKER - De verdwijning van Stephanie Mailer

★½

In zijn nieuwste werk amuseert Joël Dicker zich met een metaspelletje: één van zijn personages wil een boek schrijven, tot hij beseft dat het een detectiveroman zou worden, 'het laagste aller romangenres'. Dicker wil zo vast een ironische knipoog uitdelen, maar het enige slachtoffer van die ironie is hijzelf: 'De verdwijning van Stephanie Mailer' is de slechtste reclame voor het detectivegenre die ik in lange tijd heb gelezen.

De voorbije jaren viel er nochtans nauwelijks te ontkomen aan de hype rond de Zwitserse posterboy en bestsellerauteur. Zijn debuut, 'De waarheid over de zaak Harry Quebert', groeide uit tot een miljoenensucces en werd met literaire prijzen bekroond.

'De verdwijning van Stephanie Mailer' heeft veel gemeen met Dickers doorbraakroman. Opnieuw wordt gewroet in een oude moordzaak, en opnieuw betrekt Dicker de literaire wereld bij die uitgesponnen zoektocht. Ditmaal gaat het om een viervoudige moord in een voorstadje van New York, waarbij het voltallige gezin van de plaatselijke burgemeester en een jonge vrouw werden afgeknald. Twintig jaar later krijgt de rechercheur die de zaak oploste van een journaliste te horen dat hij destijds de verkeerde dader heeft aangeduid. Maar voor hij meer te weten komt, verdwijnt de journaliste in verdachte omstandigheden.

Eén van de kneepjes waarvoor Dicker bij zijn debuut werd geroemd, is het 'ingewikkelde, maar prachtige doolhof' da…Lire la suite

Kleutercluedo

Lichtgewicht Joël Dicker vergrijpt zich aan de detectiveroman en toont aan waarom papierversnipperaars zijn uitgevonden.

Agent Jesse Rosenberg heeft pech. Net voor zijn pensioen – hij kan bogen op een geslaagde carrière, medailles incluis – komt onderzoeksjournaliste Stephanie Mailer roet in zijn taart strooien. Twintig jaar geleden loste Rosenberg een viervoudige moord op maar Mailer betwijfelt of hij wel de juiste dader gevat heeft. Niemand die veel aandacht besteedt aan een gesjeesde journaliste, tot ook zij verdwijnt. Rosenberg verzamelt zijn oude kompanen en heropent de zaak, zeer tegen de zin van de burgemeester – zijn stadje Orphea maakt zich op voor een groot theaterfestival en rondlopende moordenaars schrikken toeristen af.

De Zwitserse bestsellerauteur Joël Dicker betuigt in zijn nieuwe ‘roman’ meermaals zijn liefde voor het detectivegenre en hij doet dan ook zijn uiterste best om elk thrillercliché uit te hollen. Persoonsverwisselingen, corrupte politici, gecodeerde berichten, een ellenlange stoet aan verdachten die allemaal duistere …Lire la suite

Als journaliste Stephanie Mailer zich in 2014 verdiept in het verslag van een slachtpartij in 1994, die de burgemeester van Orphea, een chic badplaatsje in de staat New York, zijn gezin en een trimster het leven kostte, ontdekt zij enkele missers. Al is door de dood van de 'dader' bij de achtervolging de zaak gesloten, de details waarop zij stuit verdienen nadere toetsing, zo meldt zij Jesse Rosenberg en Derek Scott, die indertijd het politieonderzoek leidden. De heropening van de zaak valt nagenoeg samen met de raadselachtige verdwijning van de journaliste. Wat broeit hier? Geënt op het format van 'De waarheid over de zaak Harry Quebert', zijn bekroonde roman uit 2012, graaft de auteur (Genève, 1985) ook nu in de politieke en sociale relaties, in literaire en theatrale ambities, in waarden en zingeving. Daartoe introduceert hij invoelend en overzichtelijk een dertigtal protagonisten die in het doolhofcircuit van het onderzoek, naast hun mogelijke betrokkenheid ook zicht bieden op hed…Lire la suite

À propos de Joël Dicker

Joël Dicker, né à Genève le 16 juin 1985, est un écrivain suisse romand.

Biographie

Fils d'une libraire genevoise et d'un professeur de français — et arrière-petit-fils de l'homme politique Jacques Dicker —, Joël Dicker suit sa scolarité à Genève, entre autres au collège Madame de Staël et part suivre le cours Florent à Paris pendant une année avant de revenir en Suisse et d'étudier le droit à l’Université de Genève, d’où il sort diplômé en 2010. Il a été attaché parlementaire au Parlement suisse.

À l’âge de dix ans, il fonde La Gazette des animaux, une revue sur la nature qu’il dirige pendant sept années et qui lui vaut de recevoir le prix Cunéo pour la protection de la nature et d’être désigné « plus jeune rédacteur en chef de Suisse » par la Tribune de Genève.

Joël Dicker écrit ensuite ses premie…En lire plus sur Wikipedia