Livre
Néerlandais

Het boek van de Baltimores

Joël Dicker (auteur), Manik Sarkar (traducteur)
Titre
Het boek van de Baltimores
Auteur
Joël Dicker
Traducteur
Manik Sarkar
Langue
Néerlandais
Langue originale
Français
Titre original
Le livre des Baltimore
Éditeur
Amsterdam: De Bezige Bij, 2016
446 p.
ISBN
9789023496113 (paperback)

Commentaires

GUILTY PLEASURE

Joël Dicker schurkt akelig dicht tegen de pulproman aan met Het boek van de Baltimores, maar aan verslavende vertelkracht ontbreekt het de Zwitserse bestsellerauteur niet. Zou het literaire equivalent van De mol dan toch gevonden zijn?

Om maar meteen met de deur in huis te vallen: grootse literatuur schrijft Joël Dicker niet. Wie een voorkeur heeft voor doorwrocht leesvoer, volgestouwd met stilistische hoogstandjes en als manna uitgestrooide cultuurreferenties, is bij de jonge Zwitser aan het verkeerde adres. Hij lijkt er zelfs in een wijde boog omheen te lopen. Zo liet hij in zijn vorige roman De waarheid over de zaak-Harry Quebert een literatuurprofessor opdraven die zich in een amoureuze verhouding met een minderjarig meisje stort. Een Amerikaanse literatuurprofessor, maar toch slaagde Dicker erin niet één keer de naam Nabobov te laten vallen: liever dan de lezer lastig te vallen met nog maar eens een interpretatie van Lolita kiest Dicker resoluut voor het leesplezier, wel speelde hij duchtig leentjebuur bij zijn thrillercollega’s.

In zijn nieuwe roman combineert Dicker soaptechnieken met een nostalgische terugkeer naar het jongensboek – u weet wel, dikke v…Lire la suite

Na zijn internationale bestseller 'De waarheid over de zaak Harry Quebert'*, een bijtende thriller, situeert de Zwitserse auteur (1985) zijn hoofdpersoon schrijver Marcus Goldman nu in een warnet van familiale verwikkelingen rond het 'drama' van 2004. Als een toevallige ontmoeting in Florida tegenstrijdige herinneringen aan zijn jeugdjaren oproept, realiseert hij zich dat hij nog steeds aan het dwalen is tussen feit en fictie. Zelf telg uit de bescheiden familie 'Goldmans-uit-Montclair' adoreerde hij de welvarende tak 'Goldmans-uit-Baltimore', koesterde hij vriendschap voor zijn beide neefjes en hun buurmeisje, maar zag hij ook al contouren van rivaliteit, misverstand, mislukking. Wat ging er schuil achter de façade? De reconstructie richt zich vanuit het heden wisselend op het recente en het oude verleden, geeft spanningen aan tussen familieleden en handelingen en biedt zicht op de politieke en sociale constellatie. De kracht van deze familiekroniek berust op de spanningsboog van onh…Lire la suite

À propos de Joël Dicker

Joël Dicker, né à Genève le 16 juin 1985, est un écrivain suisse romand.

Biographie

Fils d'une libraire genevoise et d'un professeur de français — et arrière-petit-fils de l'homme politique Jacques Dicker —, Joël Dicker suit sa scolarité à Genève, entre autres au collège Madame de Staël et part suivre le cours Florent à Paris pendant une année avant de revenir en Suisse et d'étudier le droit à l’Université de Genève, d’où il sort diplômé en 2010. Il a été attaché parlementaire au Parlement suisse.

À l’âge de dix ans, il fonde La Gazette des animaux, une revue sur la nature qu’il dirige pendant sept années et qui lui vaut de recevoir le prix Cunéo pour la protection de la nature et d’être désigné « plus jeune rédacteur en chef de Suisse » par la Tribune de Genève.

Joël Dicker écrit ensuite ses premie…En lire plus sur Wikipedia