Max, Mischa & het Tet-offensief

Johan Harstad (auteur), Edith Koenders (traducteur), Paula Stevens (traducteur)
Titre
Max, Mischa & het Tet-offensief
Auteur
Johan Harstad
Traducteur
Edith Koenders Paula Stevens
Langue
Néerlandais
Langue originale
Norvégien
Titre original
Max, Mischa & Tetoffensiven
Titre parallèle
Max, Mischa en het Tetoffensief
Éditeur
Amsterdam: Podium, © 2017
1229 p.
ISBN
9789057598494 (paperback)

Plusieurs formats:

Commentaires

Heimwee naar de dagdroomdagen

Roman. 1.232 pagina's telt Max, Mischa & het Tet- offensief. Laat je daar vooral niet door afschrikken, want Johan Harstad is een van de interessantste schrijvers van deze tijd.

Herfst 2012. De 35-jarige theaterregisseur Max Hansen maakt in een hotelkamer in Minneapolis de balans op van zijn leven. Max is mentaal uitgeput. Hij schrijft tegen het vergeten - niet dat zijn verhaal zo uitzonderlijk is, maar 'het waren onze levens, ze waren met elkaar verbonden en ik ben zo bang ze kwijt te raken.' Er is veel te vertellen.

Als kind speelt Max in het Noorse Stavanger veldslagen uit de Vietnamoorlog na. Nadat zijn vader zich tot piloot heeft omgeschoold, emigreren zijn communistische ouders naar de Verenigde Staten. Daar is Max vooral eenzaam. Tot hij Mordecai leert kennen, met wie hij een fascinatie deelt voor de legendarische Vietnamfilm Apocalypse now. Ze willen allebei acteur worden. Via Mordecai ontmoet Max de kunstenares Mischa. Ze is zeven jaar ouder, maar hun romance is 'stevig verankerd in waanzin'. Mischa en Max raken in contact met Ove, de met de noorderzon vertrokken broer van Max' vader. Ove heeft…Lire la suite

Daydream Nation

Van Vietnam tot de Twin Towers, van The Doors tot Sonic Youth: Johan Harstad propt een hele brok Amerikaanse geschiedenis in zijn lijvige roman over drie kunstvrienden op zoek naar een plek die ze thuis kunnen noemen.

De jonge Max brengt zorgeloze vakantiedagen door in Stavanger. Samen met zijn vriendjes oorlogje spelen op een braakliggend terrein, met één oor luisteren naar de dichterbij sluipende Vietcong, het andere alert voor de ‘Etenstijd!’ roepende moeder. Hij kent ze allemaal vanbuiten, de Vietnamfilms, van Born on the 4th of July tot Full Metal Jacket , maar Apocalypse Now steekt erbovenuit. Die film zal hij zijn hele leven meedragen.

Voor vakantieblues heeft Max geen tijd. Terwijl zijn kameraden hun benen weer onder de lessenaar schuiven, emigreert hij samen met zijn zus en ouders naar Amerika – zijn vader is piloot en internationale vluchten verdienen beter.

Aanvankelijk is het balen, een nieuw land, een nieuwe school en een vader die almaar vaker uit beeld verdwijnt, maar gelukkig ontmoet hij Mordecai, een Joodse jongen die worstelt met zijn ontluikende homoseksualiteit. Wat hen bindt: die ene film van Francis Ford Coppola, e…Lire la suite

Dit indrukwekkende levensverhaal speelt zich onder andere af in Noorwegen en Amerika. Als Max Hansen klaar is met de basisschool besluiten zijn ouders vanuit de Noorse stad Stavanger te emigreren naar Long Island (VS). Na een periode van eenzaamheid, krijgt Max een goede vriend, Mordecai. Op zijn zestiende leert Max de zeven jaar oudere kunstenares Mischa kennen. Een innige liefdesrelatie bloeit op. Ook ontmoet hij zijn oom en oorlogsveteraan Owen. Thema´s zijn de Vietnamoorlog, Noorwegen als olieland, sport, gezinsleven, vriendschap, homoseksualiteit, liefde, communisme, New York, theater, (piano)muziek, film en schilderkunst. Maar het allerbelangrijkste thema is toch wel emigreren en de consequentie daarvan: ontworteld of ontheemd zijn. Een meeslepende, allesomvattende roman die ondanks zijn zwaarte en meer dan 1200 pagina´s tellende omvang moeilijk weg te leggen is. Wat een veelheid aan feiten en kennis is er in dit boek gegoten! Soms wel erg uitgebreide opsommingen. De Noorse aute…Lire la suite

À propos de Johan Harstad

CC BY-SA 3.0 - Image by John Erik Riley / The Lacktr Prpgnda Community

Johan Harstad, né le 10 février 1979 à Stavanger dans le sud-ouest de la Norvège, est un écrivain et dramaturge norvégien.

Son premier livre, intitulé Herfra blir du bare eldre, est un recueil de courtes proses et a été publié en 2001. Son second livre, Ambulances publié en 2002, contient plusieurs nouvelles. Ce n'est qu'en 2005 qu'il publie son premier roman Buzz Aldrin, mais où donc es-tu passé ?.

Bibliographie

  • (nb) Herfra blir du bare eldre, 2001, recueil de prose
  • Ambulance, 2005 ((nb) Ambulanse, Gaïa, 2002), recueil de nouvelles…En lire plus sur Wikipedia