Livre
Néerlandais

De scheepsjongen

John Boyne (auteur)
Een 14-jarige weesjongen kan na arrestatie in 1787 kiezen tussen de gevangenis of een baan als kajuitjongen op de Bounty.
Titre
De scheepsjongen
Auteur
John Boyne
Langue
Néerlandais
Langue originale
Anglais
Titre original
The Mutiny on the Bounty
Éditeur
Amsterdam: Arena, 2008
463 p.
ISBN
9789089900012 (paperback)

Commentaires

De muiterij op de Britse kotter Bounty in 1789 is wereldberoemd geworden, vooral vanwege een aantal spectaculaire verfilmingen (waarvan de beroemdste die uit 1935 is met Charles Laughton en Clark Gable). In dit boek wordt dit verhaal nogmaals verteld, nu vanuit het perspectief van een veertienjarige scheepsjongen en vertrouweling van de kapitein. Daardoor leest deze historische roman tevens als een spannende en zeer goed geschreven avonturenroman met uitstekend geschetste personages en een levendige sfeer aan boord, zowel tijdens de eerste helft (de tocht van de Bounty naar Tahiti) als tijdens de tweede helft (de achtenveertig dagen aan boord van de sloep die de kapitein en de trouwe bemanningsleden naar Timor bracht). Bovendien wordt zo het gebruikelijke beeld van kapitein Bligh als wrede despoot tegenover eerste officier Fletcher Christian als nobele held honderdtachtig graden bijgesteld. Een in alle opzichten zeer geslaagde, extreem boeiende en perfect vertaalde roman. Kleine druk.

De scheepsjongen

In ‘De scheepsjongen’ behandelt John Boyne – auteur van het veelgeprezen ‘De jongen in de gestreepte pyjama’ – de beroemde muiterij op het Engelse fregat de Bounty in 1789. Zoals de titel laat vermoeden wordt het hele verhaal verteld vanuit het standpunt van de scheepsjongen John Jacob Turnstile. De Nederlandse titel is eigenlijk krachtiger dan de Engelse ‘The Mutiny on the Bounty’ die al meteen veel van de romaninhoud verklapt en misschien wel een heel verwachtingspatroon schept aan de hand van vroegere romans en films over de Bounty. Turnstile belandt eigenlijk per toeval op de Bounty: de veertienjarige jongen werkt als zakkenroller voor een onguur heerschap ‘meneer Lewis’ maar wordt op een dag betrapt bij zijn bezigheden. Hij krijgt het aanbod om in plaats van een gevangenisstraf uit te zitten, mee te reizen met een schip dat op het punt staat om naar Tahiti (in het boek Otaheite genoemd) af te reizen. Turnstile zal er de plaats innemen van de ziek geworden scheepsjongen. De hele r…Lire la suite

À propos de John Boyne

CC BY-SA 3.0 - Image by Barry O'Donovan

John Boyne, né le 30 avril 1971 à Dublin, est un écrivain irlandais.

Biographie

Né à Dublin, (Irlande), en 1971, John Boyne étudie la littérature anglaise au Trinity College de Dublin et l'écriture créative à l'université d'East Anglia, située à Norwich, où il reçoit le prix Curtis-Brown.

Il amorce une carrière d'écrivain et publie douze romans pour adultes et six pour adolescents, notamment en 2006, Le Garçon en pyjama rayé (The Boy in the Striped Pyjamas), roman qui devient no 1 du New York Times Bestseller List et se vend à plus de 6 millions d'exemplaires dans le monde, avant d'être adapté au cinéma, sous le titre Le Garçon au pyjama rayé (The Boy in the Striped Pyjamas) en 2008 par le réalisateur Mark Herman pour le compte de la société de prod…En lire plus sur Wikipedia