Max Bannister is een jurist die al vijf van zijn tien jaar gevangenisstraf heeft uitgezeten. Nu leest hij in de krant dat er een hoge Amerikaanse rechter is vermoord. Max vertelt de FBI dat hij een deal wil maken: hij kan hen vertellen wie de moordenaar is en wat diens motieven waren. In ruil daarvoor vraagt hij onmiddellijke invrijheidsstelling, bescherming en anonimiteit.
Titre
De afperser
Auteur
John Grisham
Traducteur
Jolanda Te Lindert
Langue
Néerlandais
Langue originale
Anglais
Titre original
The racketeer
Édition
1
Éditeur
Utrecht: Bruna, 2012
309 p.
ISBN
9789400500884 (hardback)

Commentaires

‘Ik ben advocaat, en ik zit in de gevangenis. Dat is een lang verhaal.’ Met deze woorden opent John Grisham De afperser. Malcolm Bannister zit al vijf jaar in de gevangenis, beschuldigd van witwaspraktijken. Het enige waaraan hij zichzelf schuldig verklaart, is domheid. Hij had moeten weten dat optreden als advocaat voor ‘Barry Smeergeld’ enkel narigheid zou opleveren. Hij heeft nog vijf jaar gevangenisstraf voor de boeg, wanneer hij op een ochtend leest dat rechter Fawcett vermoord is. Hij stapt naar de gevangenisdirecteur met de mededeling dat hij weet wie de moordenaar is en welk motief hij had. Op basis van het zogenoemde artikel 35, dat strafvermindering belooft aan gevangenen die een misdaad helpen oplossen, helpt deze kennis Bannister om vrij te komen. De FBI stemt in met zijn voorwaarden: invrijheidstelling, een nieuwe identiteit en – door middel van plastische chirurgie – een nieuw gezicht. Bovendien heeft hij recht op het geldbedrag dat verbonden was aan het geven van…Lire la suite
Max Bannister is een jurist die al vijf van zijn tien jaar gevangenisstraf heeft uitgezeten, na als advocaat veroordeeld te zijn voor de (onbedoelde) betrokkenheid van zijn advocatenkantoor bij een criminele operatie. Nu leest hij in de krant dat er een hoge Amerikaanse rechter is vermoord, en hij vertelt de FBI dat hij een deal wil maken: hij kan hen vertellen wie de moordenaar is en wat diens motieven waren – maar in ruil daarvoor vraagt hij onmiddellijke invrijheidsstelling, bescherming en anonimiteit. De eerste helft van deze roman (met z'n beschrijvingen van het gevangenisleven en het getuigenbeschermingsprogramma) is iets sterker dan de tweede helft, waarin Max uit handen van de FBI moet blijven, de man die hem de gevangenis in heeft gewerkt moet snappen èn de moordenaar van de rechter moet opsporen. Maar al met al is dit boek dankzij Grishams gebruikelijke ijzersterke plot, verzorgde stijl en goede spanningsopbouw (en slimme 'twist' op het einde) toch een zeer onderhoudende pag…Lire la suite

À propos de John Grisham

John Grisham, né le 8 février 1955 à Jonesboro, dans l'Arkansas, est un écrivain américain, auteur de plusieurs romans policiers qui appartiennent au sous-genre du roman judiciaire, de récits qui décrivent le Sud rural des États-Unis et d'ouvrages de littérature d'enfance et de jeunesse.

Il est surtout connu pour ses romans qui ont été portés à l'écran, notamment La Firme (avec Tom Cruise et Gene Hackman), L'Affaire Pélican (avec Julia Roberts), L'Idéaliste (de Francis Ford Coppola, avec Claire Danes et Matt Damon), Le Client (avec Susan Sarandon et Tommy Lee Jones), Le Droit de tuer ? (avec Matthew McConaughey et Samuel L. Jackson) ou encore Le Maître du jeu (avec Dustin Hoffman et Gene Hackman).

Biographie

Ses parents sont de modestes baptistes ayant eu cinq enfants, John étant le de…En lire plus sur Wikipedia