Livre
Néerlandais
Een jonge, niet erg succesvolle advocaat krijgt een zaak toegewezen die zijn hele leven op zijn kop zet.
Titre
De claim
Auteur
John Grisham
Langue
Néerlandais
Langue originale
Anglais
Titre original
The king of torts
Éditeur
Utrecht: Bruna, 2003
364 p.
ISBN
90-229-8679-9 90-229-8690-X

Commentaires

Na meer dan twintig romans, waarvan verschillende verfilmd, is het overbodig de meester van het genre legal thriller voor te stellen. John Grisham is een vlotte verteller die interessante personages neerzet in een plot met een (meestal Amerikaans) maatschappelijke belang. Zijn verhaal heeft altijd een moraliserende boodschap zonder dat de auteur didactisch of bekerend wordt.
In De claim (een heruitgave) hekelt Grisham de praktijken van de advocaten die zich gespecialiseerd hebben in het verzamelen en indienen van massaclaims. Een markt die hier gelukkig nog niet is opengebroken, maar wat niet is kan nog komen, zeker als het uit de VS komt. De werkwijze van de aasgieren in de advocatuur is simpel. Ze werven met alle middelen, meestal via angstaanjagende tv-spots, cliënten die het slachtoffer werden van een product met een gebrek en dienen massaclaims in met de bedoeling om te komen tot schikkingen met de fabrikant die een rechtszaak wil vermijden. Het slachtoffer krijgt een…Lire la suite
De twintigjarige drugsverslaafde Tequila Watson zit al meer dan drie maanden in afkickcentrum Deliverance Camp in Washington en is al die tijd al clean. Waarom schiet hij dan op klaarlichte dag de ongeveer even oude Ramón 'Pumpkin' Pumphrey dood? Heeft het wat te maken met het experimentele afkickmiddel Tarvan dat hij slikte? Het is niet het enige probleem waar zijn pro deo-advocaat Clay Carter mee worstelt. Er zit ook geen schot in zijn carrière, iets waar zijn vriendin Rebecca en haar ambitieuze ouders niet erg blij mee zijn. Dan wordt Clay benaderd door het grote farmaceutische bedrijf dat Tarvan produceert. Tequila Watson blijkt niet de enige verslaafde te zijn die Tarvan gebruikte en iemand om zeep heeft geholpen. Carter krijgt een zeer verleidelijk aanbod: als hij in plaats van Tequila de nabestaanden van Pumpkin gaat vertegenwoordigen en de zaak weet te schikken, zal dat zijn carrière beslist ten goede komen. Alleen moet Tequila dan geofferd worden… Een variatie op Grishams alo…Lire la suite

À propos de John Grisham

John Grisham, né le 8 février 1955 à Jonesboro, dans l'Arkansas, est un écrivain américain, auteur de plusieurs romans policiers qui appartiennent au sous-genre du roman judiciaire, de récits qui décrivent le Sud rural des États-Unis et d'ouvrages de littérature d'enfance et de jeunesse.

Il est surtout connu pour ses romans qui ont été portés à l'écran, notamment La Firme (avec Tom Cruise et Gene Hackman), L'Affaire Pélican (avec Julia Roberts), L'Idéaliste (de Francis Ford Coppola, avec Claire Danes et Matt Damon), Le Client (avec Susan Sarandon et Tommy Lee Jones), Le Droit de tuer ? (avec Matthew McConaughey et Samuel L. Jackson) ou encore Le Maître du jeu (avec Dustin Hoffman et Gene Hackman).

Biographie

Ses parents sont de modestes baptistes ayant eu cinq enfants, John étant le de…En lire plus sur Wikipedia