Livre
Néerlandais

De wereld volgens Garp

John Irving (auteur)
Het leven van een jonge schrijver-worstelenthousiast tegen de achtergrond van het Amerika in de periode na de moord op Kennedy tot aan het einde van de oorlog in Vietnam.
Extra subject
Verfilmd
Titre
De wereld volgens Garp
Auteur
John Irving 1942-
Langue
Néerlandais
Langue originale
Anglais
Titre original
The world according to Garp
Éditeur
Houten: Agathon, 2002
576 p.
ISBN
90-269-8217-8

Plusieurs langues:

Commentaires

Het levensverhaal van T.S. Garp, worstelaar en schrijver, is -- o.m. door de verfilming in 1982 door George Roy Hill -- genoegzaam bekend. Het is een cynische, gewelddadige komedie. Het grote en blijvende succes van dit aan personages en thema's rijke boek heeft zeker te maken met het feit dat Garp (als typische Amerikaan) model kan staan voor het individu in een chaotische maatschappij, waarvan de oude waarden gedesintegreerd zijn, die lijdt onder geweld in elke mogelijke vorm. Garp tracht orde te scheppen in het leven om zijn vrouw en kinderen een veilig kader te kunnen bieden. Maar er is bitter weinig veiligheid in de wereld. De humor en de groteske creëren een zekere afstand en accentueren de fundamentele tragedie van dit leven.

Het boek is zowat auteurs handelsmerk: het bespeelt de steeds weerkerende thema's: literatuur, worstelen, seksuele spanningen, geweld, het zoeken naar zichzelf. [Jen de Groeve]
Het eerste en nog steeds bekendste boek van de Amerikaanse schrijver (1942). T.S. Garp, zoon van een vermaard feministe, werd op een wel heel aparte manier verwekt, met behulp van een in coma liggende militair. Rond moeder en zoon cirkelt een groot aantal beminnelijke, kwaadaardige, domme, leugenachtige, rechtschapen, soms genereuze lieden, die samen optreden in een ontstellende, maar dikwijls met humor beschreven wereld. De gebeurtenissen spelen zich in hoofdzaak af rond een Amerikaanse school. Een bewonderenswaardig boek, dat met een zekere vanzelfsprekende nuchterheid de afschuwelijkste dingen mededeelt. Succesvol verfilmd. Met een nawoord van de schrijver (6 p.) uit 1998. Paperback; kleine druk, krappe marge.

À propos de John Irving

CC BY-SA 3.0 - Image by Elke Wetzig Elya

John Winslow Irving, né le 2 mars 1942 à Exeter, New Hampshire (États-Unis), est un romancier et scénariste canado-américain. Son quatrième roman, Le Monde selon Garp, paru en 1978, lui a apporté une reconnaissance internationale qui fait de chacune de ses nouvelles productions un bestseller. Il s'est vu récompenser en 2000 par un Oscar du cinéma pour le scénario de L'Œuvre de Dieu, la Part du Diable (The Cider House Rules) adapté de son sixième ouvrage. Son œuvre est traduite dans une quarantaine de langues.

Biographie

Naissance et jeunesse

John Irving naît à Exeter (New Hampshire), dans des circonstances qui ont depuis alimenté les thèmes et l'action de plusieurs de ses romans : sa mère Helen, une descendante des Winslow, l'une des plus anciennes et plus distinguée…En lire plus sur Wikipedia