De 100-jarige man die uit het raam klom en verdween

Jonas Jonasson (auteur), Corry Van Bree (traducteur)
Vlak voor zijn 100ste verjaardag besluit Allan het door hem zo gehate bejaardentehuis te ontvluchten. Allan is een nuchter type dat weinig tot geen angst kent en die niet al te lang stilstaat bij zijn beslissingen, maar ad hoc handelt en het avontuur op zijn hoogbejaarde leeftijd niet schuwt. Met alle gevolgen van dien. Het met spanning, humor en absurditeit gevulde en uitstekend vertaalde verhaal
Titre
De 100-jarige man die uit het raam klom en verdween
Auteur
Jonas Jonasson
Traducteur
Corry Van Bree
Langue
Néerlandais
Langue originale
Suédois
Titre original
Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann
Édition
15
Éditeur
Utrecht: Signatuur, 2012
358 p.
ISBN
9789056723743 (hardback)

Plusieurs formats:

Commentaires

Het hoofdpersonage van De 100-jarige man die uit het raam klom en verdween heet Allan Karlson. Zoals de titel al aangeeft is hij een hoogbejaarde man die op z’n honderdste verjaardag ontsnapt uit het rusthuis. Al gauw wordt hij meegezogen in een grenzeloos absurd avontuur waarin gemoord en achtervolgd wordt dat het niet mooi meer is. En hoewel Jonas Jonasson om het andere hoofdstuk het levensverhaal van Allan vertelt, wordt de lezer geen ogenblik verpozing gegund. Allans levenswandel is namelijk de rode draad in de geschiedenis van de twintigste eeuw. Toegegeven, dit is geen alledaagse insteek, maar Jonasson kwijt zich met veel branie en flair van zijn taak. Hij portretteert Allan als een simpele van geest, overtuigd apolitiek en gezegend met een kinderlijk eenvoudig wereldbeeld. Door zijn ogen lezen we de politieke geschiedenis van de vorige eeuw als een ononderbroken keten van foute inschattingen en verkeerde beslissingen. Evengoed ben ik hier de plotlijn van Forrest Gump …Lire la suite
Romandebuut van de Zweedse, in Zwitserland woonachtige journalist en auteur (1963). De hoofdpersoon is Allan, die op zijn honderdste verjaardag het door hem zo gehate bejaardencentrum ontvlucht. Bij het busstation ontvreemdt hij een zware koffer die gevuld blijkt te zijn met een grote hoeveelheid door criminele activiteiten vergaard geld. In het vervolg van het meesterlijk gecomponeerde verhaal openen zowel de politie als diverse criminelen en andere in het geld geïnteresseerden de jacht op hem. Dat brengt Allan er niet van af om tijdens zijn tocht door Zweden terug te kijken op een avontuurlijk leven, waarbij hij betrokken was bij een grote hoeveelheid historische gebeurtenissen, zoals de ontwikkeling van de atoombom en een reddingsactie voor Mao’s vriendin. Het met spanning, (zwarte) humor en absurditeit gevulde en uitstekend vertaalde verhaal leest in een ruk uit en doet herinneren aan het werk van de Finse auteur Arto Paasilinna. Een heerlijk boek. Vrij kleine druk.

À propos de Jonas Jonasson

Jonas Jonasson, né le 6 juillet 1961 à Växjö, est un écrivain et journaliste suédois.

Son premier roman Le Vieux qui ne voulait pas fêter son anniversaire a été vendu à plus de 700 000 exemplaires en Suède.

Biographie

Fils d'un ambulancier et d'une infirmière, Jonasson est né et a grandi à Växjö dans le sud de la Suède. Après des études de suédois et d'espagnol à l'université de Gothenburg, Jonasson a travaillé comme journaliste pour le quotidien de Växjö Smålandsposten et pour le tabloïd suédois Expressen jusqu'en 1994. En 1996, il crée une société de médias, OTW, qui a compté jusqu'à cent employés. Il arrête de travailler en 2003 après deux grosses opérations du dos et du surmenage. Peu après, il vend sa société .

En 2007, il achève son premier roman, Le Vieux qui ne voulait pas fêter son anniver…En lire plus sur Wikipedia

Suggestions