Livre
Anglais

The hundred-year-old man who climbed out of the window and disappeared

Jonas Jonasson (auteur)

The hundred-year-old man who climbed out of the window and disappeared

Op zijn honderdste verjaardag ontvlucht een man het door hem zo gehate bejaardencentrum en ontvreemdt bij het busstation een zware koffer die gevuld blijkt te zijn met zwart geld.
Extra subject
Romans
Titre
The hundred-year-old man who climbed out of the window and disappeared
Auteur
Jonas Jonasson
Langue
Anglais
Édition
1
Éditeur
London: Hesperus, 2012
396 p.
ISBN
9781843913870 (paperback, 2012)

Commentaires

Allan Karlsson ontsnapt uit het bejaardenhuis tijdens zijn honderdste verjaardag, komt in het bezit van een koffer met geld, en beleeft daarna de meest wonderlijke avonturen. Hij komt in contact met misdadigers, vermoordt zelf ook enkele misdadigers, en wordt uiteindelijk van alle misdaden vrijgesproken. In de loop van het verhaal wordt zijn levensverhaal duidelijk. Hij heeft de wereldgeschiedenis beïnvloed door te praten met vrijwel alle belangrijke staatslieden ter wereld. Ook is hij de grondlegger van de atoombom. Het einde van zijn leven slijt hij in gezelschap van al zijn nieuwe vrienden in Indonesië. De schrijver heeft een humoristische stijl die veel lezers zal aanspreken. De humor is subtiel en heeft veel weg van Engelse humor. De gebeurtenissen zijn totaal ongeloofwaardig, maar versterken de werking op de lachspieren. Aan het einde van het boek, na een zeer bevredigende afloop van het verhaal, zijn een interview met de schrijver en een vragenlijst voor leesgroepen opgenomen. …Lire la suite

À propos de Jonas Jonasson

Jonas Jonasson, né le 6 juillet 1961 à Växjö, est un écrivain et journaliste suédois.

Son premier roman Le Vieux qui ne voulait pas fêter son anniversaire a été vendu à plus de 700 000 exemplaires en Suède.

Biographie

Fils d'un ambulancier et d'une infirmière, Jonasson est né et a grandi à Växjö dans le sud de la Suède. Après des études de suédois et d'espagnol à l'université de Gothenburg, Jonasson a travaillé comme journaliste pour le quotidien de Växjö Smålandsposten et pour le tabloïd suédois Expressen jusqu'en 1994. En 1996, il crée une société de médias, OTW, qui a compté jusqu'à cent employés. Il arrête de travailler en 2003 après deux grosses opérations du dos et du surmenage. Peu après, il vend sa société .

En 2007, il achève son premier roman, Le Vieux qui ne voulait pas fêter son anniversaire…En lire plus sur Wikipedia