De fluisteraar : literaire thriller

Karin Fossum (auteur), Lucy Pijttersen (traducteur)
Het sobere leven van een alleenstaande vrouw verandert als ze dreigbrieven ontvangt, verdacht wordt van moord en met inspecteur Konrad Sejer in aanraking komt.
Titre
De fluisteraar : literaire thriller
Auteur
Karin Fossum
Traducteur
Lucy Pijttersen
Langue
Néerlandais
Langue originale
Norvégien
Titre original
Hviskeren
Éditeur
Baarn: Uitgeverij Marmer, 2017
362 p.
ISBN
9789460683640 (paperback)

Plusieurs formats:

Commentaires

De rolkraag en de ontknoping

Thriller. De Noorse Karin Fossum schrijft trage misdaadromans. In De fluisteraar is een vrouw bijna de hele tijd aan het woord hoewel ze een spraakgebrek heeft. Wat zij gedaan heeft, is zo erg dat het lange tijd amper benoemd kan worden.

Ragna Riegel is een vrouw die je niet licht vergeet. Dat komt niet door haar spectaculaire levenswandel of haar oogverblindende schoonheid, want mooi vindt ze zichzelf hoegenaamd niet, wel door de indringende manier waarop Karin Fossum (62) haar portretteert. Zelden is een vrouw die zo onopvallend, haast eenzaam leeft met zoveel empathie beschreven. Fossums verfijnde portret van Ragna Riegel kan wedijveren met dat van Edith Hope in Hotel du Lac van Bookerprijswinnaar Anita Brookner en Florence Green in De boekhandel van Penelope Fitzgerald.

Ragna Riegel wil liever onzichtbaar en anoniem blijven. 'Als ik mensen op de tenen zou trappen, zouden ze het niet eens merken, het zou zijn alsof er een muis op hun voet stond'. Haar liefdesleven is onbestaande, hoewel ze een zoon heeft. Hij is het resultaat van een onenightstand met een oudere getrouwde man toen zij zeventien was. Het contact tussen moeder en zoon is verwaterd. Hij trok als…Lire la suite

De fluisteraar

Eerste zin. Mooi was ze niet en dat wist ze zelf ook wel, ze liep zoals alle schuchtere vrouwen doen, voorzichtig voortstappend met een verontschuldigende blik in de ogen.

Ragna Riegel zit tegenover inspecteur Konrad Sejer. Ze is een onopvallende vrouw van in de veertig, die door een operatie haar stem heeft verloren en alleen nog maar kan fluisteren. Over de dreigbrieven die ze kreeg, over de man die ze uiteindelijk heeft vermoord, er vast van overtuigd dat hij haar het briefje met ‘Je moet sterven’ stuurde. Tijdens de lange verhoren blijkt dat Ragna in een wereld leeft die ‘normale’ mensen niet zien, horen of zelfs maar kunnen vermoeden. En uit de brieven van haar zoon komt een verontrustend verhaal naar boven: in zijn jeugd werd de jongen gegijzeld door de paranoia en de wanen van zijn opa en moeder. Uit angst dat hij net als zij zou eindigen, is hij gevlucht naar Berlijn, waar hij – toeval of niet – ook in de gevangenis zit. Ieder kind moet een naam hebben, dus heeft de uitgeverij ‘literaire thriller’ op de cover van De fluisteraar gezet. Maar veel meer dan over een moord gaat dit boek over een vrou…Lire la suite

Ragna Riegel is een onopvallende ‘grijze muis’. Ze woont alleen in haar ouderlijk huis en leeft teruggetrokken. Haar werk in een warenhuis en bezoek aan de kruidenier zijn haar enige uitjes. Haar ouders zijn overleden en haar zoon woont in Berlijn. Ragna houdt van controle en kampt met een beschadiging aan haar stembanden. Haar leven neemt een nare wending als ze dreigbrieven ontvangt en ze zich door angst nog meer isoleert. Ze slaapt nog nauwelijks en raakt bezeten door haar stalker. Na een heftig incident wordt Ragna verhoord door inspecteur Konrad Sejer. Ook al wordt ze verdacht van moord, hij is onder de indruk van deze aparte, intrigerende vrouw. De gesprekken tussen Sejer en Ragna zijn verrassend open; ze mogen elkaar graag. In hoeverre kan het gruwelijke incident Ragna verweten worden en welke rol speelt haar verleden hierin? Mooi geschreven verhaal waarin je meeleeft met de kracht en moederliefde van de hoofdpersoon die een sober en moeilijk leven leidt. Dreiging en psychologi…Lire la suite

À propos de Karin Fossum

CC BY-SA 3.0 - Image by TimDuncan

Karin Fossum, née le 6 novembre 1954 à Sandefjord dans le sud de la Norvège, est une écrivaine norvégienne.

Biographie

Elle a débuté par la poésie. Son premier recueil de poésie lui a valu le prix des débutants Tarjei Vesaas (en) en 1974. En 1995, elle se lance dans le roman policier et devient une référence dans le genre. Dans son pays, on la surnomme « la reine du crime » ; ses romans remportent toujours un vif succès et lui valent de nombreuses récompenses. Plusieurs de ses romans ont été adaptés au cinéma ou à la télévision. Elle vit avec ses deux filles à Tyrifjorden dans la région d'Oslo.

Œuvre

En lire plus sur Wikipedia

Suggestions