Livre
Néerlandais

Naked

Kevin Brooks (auteur), Jenny De Jonge (traducteur)
Titre
Naked
Auteur
Kevin Brooks
Traducteur
Jenny De Jonge
Langue
Néerlandais
Langue originale
Anglais
Titre original
Naked
Édition
1
Éditeur
Amsterdam: De Harmonie, 2013
383 p.
ISBN
9789076168555 (paperback)

Commentaires

Naked speelt zich af in het Londen van 1976, tijdens de opkomst van de punkscene. Alle sleutelfiguren uit die tijd passeren de revue. Aan dit rijtje voegt Brooks de fictieve band Naked toe, geleid door de schooljongen Curtis Ray, het prototype van de anarchistische punker. Dat hij uit een zeer conservatief nest komt en zich afzet tegen zijn strenge opvoeding, hoeft niet te verwonderen.
Het verhaal wordt verteld door Lili Garcia, die terugblikt op het jaar dat ze zeventien werd en deel uitmaakte van Naked. Curtis en zij krijgen een relatie, maar al gauw blijkt dat ze eigenlijk niet bij elkaar passen. Lili moet niets hebben van seks, drugs en rock ’n roll, vermoedelijk vanwege haar eigen turbulente familiegeschiedenis. Voor haar betekent opstandigheid juist een zo normaal mogelijk leven ambiëren. Dat Lili desondanks niet weggaat bij de egocentrische Curtis, wijt ze eveneens aan haar liefdeloze opvoeding.
Dan verschijnt de Noord-Ierse immigrant William Bonney op het toneel. …Lire la suite
Lili (16, ik-figuur) zit op een privéschool in Londen. Curtis, de populairste jongen op school, vraagt haar om basgitaar in zijn band te spelen. Ze doet dit en valt als een blok voor hem. Toch heeft ze steeds een ongemakkelijk gevoel. Is ze wel echt verliefd op Curtis? En wat vindt ze van het geweld tijdens optredens en het vele drugsgebruik? De succesvolle punkband wordt nog beter als er een nieuwe gitarist komt, William. Hij vertelt niets over zichzelf en dit intrigeert Lili. Als hij haar uiteindelijk in vertrouwen neemt, hoort ze een schokkend en gewelddadig verhaal. De goede vertaling met mooie woordkeuzes doet recht aan het verhaal waarin Brooks in de levendige dialogen, afgewisseld met verstilde teksten, een sfeerbeeld schetst van de roerige jaren zeventig van de vorige eeuw. Een tijd waarin een nieuwe generatie in Londen, onder invloed van drugs, de punkmuziek op de kaart zette. Dit meeslepende verhaal kan jongeren veel leren over deze periode en zal een feest van herkenning zi…Lire la suite

Naked

1976. Lilli is een doodgewoon, zestienjarig meisje dat houdt van muziek. Ze is zoals vele andere meisjes smoor op de coole Curtis. Lilli beseft dat zij, als grijze muis, geen kans maakt bij een populaire gast als Curtis. Wanneer Curtis haar op een dag zelf aanspreekt, kan Lilli haar oren niet geloven. Curtis is onder de indruk van de muzikale talenten van Lilli. Hij is zelf ook veel met muziek bezig en heeft zelfs een eigen groep opgericht, Naked. Hij vraag Lilli om bij hen in de groep bas te komen spelen. Lilli twijfelt. Waarom zij? Zij kan helemaal geen bas spelen. Maar Curtis houdt vol. Voor zijn band heeft hij bijzondere mensen nodig die staan voor wat ze doen. En zo iemand is Lilli. Na het horen van de muziek besluit Lilli ervoor te gaan. Naked opent voor haar een nieuwe wereld, de wereld van de punkmuziek. Daarenboven krijgt ze een relatie met de coolste gast van school, iets wat Lilly niet voor mogelijk had geacht. Deze nieuwe omwenteling in haar leven maakt dat ze de zorgen va…Lire la suite

À propos de Kevin Brooks

Kevin Brooks, né le 12 octobre 1969 à Beaufort en Caroline du Nord, est un joueur américain de basket-ball. Il évolue au poste d'ailier.

Biographie

Références

Liens externes

 • Ressources relatives au sport :
  • Proballers
  • (en) Basketball Reference (joueurs de la NBA)
  • (en) Eurobasket (joueurs)
  • (en) Eurobasket (entraîneurs)
  • (e…En lire plus sur Wikipedia