Een talentvolle langeafstandloper die zijn dictatoriale vaderland is ontvlucht, probeert een leven op te bouwen in een welvarend land dat echter een hard beleid voert tegenover vluchtelingen.
Titre
Zonder land
Auteur
Lawrence Hill
Traducteur
Arjaan Van Nimwegen Thijs Van Nimwegen
Langue
Néerlandais
Langue originale
Anglais
Titre original
The illegal
Éditeur
[Amsterdam]: Nieuw Amsterdam, 2016
447 p.
ISBN
9789046820582 (paperback)

Commentaires

In 2018 ontvlucht de jonge Keita Ali het dictatoriale, arme Zantoroland, nadat zijn vader is vermoord. In het zeer rijke Freedom State probeert hij een leven op te bouwen. Vanwege het keiharde beleid ten aanzien van vreemdelingen is dat een hele opgave. Maar Keita heeft talent als langeafstandsloper en dat levert geld op. Desondanks wordt hij opgejaagd en zowel zijn grootste bedreigers als de mensen die hem goed gezind zijn, leert hij kennen door de wedstrijden waaraan hij deelneemt. De Canadese auteur (1957) kreeg grote bekendheid met 'The book of negroes' (2007)*, dit is zijn derde in het Nederlands vertaalde roman. Hoewel Hills engagement ten aanzien van zaken als vreemdelingenhaat en de positie van vluchtelingen onmiskenbaar is en het verhaal vlot leest, is de roman als geheel teleurstellend. Dat heeft te maken met de plot die behoorlijk ‘over the top’ is, door allerlei verwikkelingen rond de talrijke nevenpersonages. Dat gaat ten koste van de diepgang, wat bij deze thematiek onge…Lire la suite

À propos de Lawrence Hill

CC BY-SA 3.0 - Image by Nigel Dickson; copyright: Lawrence Hill (work for hire)

Lawrence Hill (né en 1957 à Newmarket dans l’Ontario) est un écrivain canadien.

Biographie

Il fait des études supérieures à l'université Laval de Québec et obtient un baccalauréat en sciences économiques, puis une maîtrise en écriture de l'université Johns Hopkins de Baltimore. Il est ensuite journaliste pour le journal torontois The Globe and Mail et correspondant parlementaire à Ottawa pour le Winnipeg Free Press. En 2007, il collabore avec l'ancien soldat de l'armée américaine, maintenant considéré comme un déserteur, Joshua Key pour écrire, à partir de leurs entretiens, The Deserter's Tale: The Story of an Ordinary Soldier Who Walked Away from the War in Iraq, l'histoire d'un soldat ordinaire pendant la guerre en Irak.

Il reçoit le Commonwealth Writers' Prize En lire plus sur Wikipedia