Livre
Néerlandais

De vijand

Lee Child (auteur)
Een officier van de Militaire Politie onderzoekt de dood van een generaal en diens vrouw.
Titre
De vijand
Auteur
Lee Child
Langue
Néerlandais
Langue originale
Anglais
Titre original
The enemy
Éditeur
Amsterdam: Luitingh, 2009
ISBN
9789024530861

Commentaires

Jack Reacher is majoor bij de militaire politie van het Amerikaanse leger. December 1989 wordt hij plots overgeplaatst van Panama naar een basis ergens in Amerika. Op oudejaarsavond meldt men hem het verdachte overlijden van een militair. Enkele uren later blijkt het om een generaal te gaan die in een bordeel een infarct gekregen zou hebben. Zijn overste beveelt Reacher dit stil te houden of voor te stellen als een ongeval. Maar dan blijkt de generaalsvrouw vermoord te zijn en even later moet een eerste sergeant eraan geloven en vervolgens komt de commandant van de basis aan de beurt. Reacher begint samen met de pientere vrouwelijke luitenant Summer aan een uitzichtloos onderzoek dat geen enkel aanknopingspunt biedt. Toch komen ze erdoorheen, al lopen ze grote risico's. Ze ontdekken een complot waarbij enkele hogere officieren betrokken zijn en vinden gehoor bij de hoogste legertop.

Dit boek heeft enkele duidelijke pluspunten. Er is vooreerst het zenuwslopende onderzoek, dat do…Lire la suite
Reacher, officier van de Militaire Politie, onderzoekt op nieuwjaarsdag 1990 vanaf Fort Bird, North Carolina, de dood van een generaal in een derderangs motel, de moord op diens vrouw thuis en een in het bos afgeslachte militair. Hij wordt geassisteerd door de aantrekkelijke en zeer competente Summer. Na zeven eerdere delen over de ex-MP'er Reacher gaat dit verhaal terug in de tijd en vertelt over een Reacher die nog in het leger is (maar wel al zeer eigenzinnig handelt!) en nog een broer en moeder heeft (een meerwaarde in de thriller: zij blijkt in de Tweede Wereldoorlog een heldin te zijn geweest). Het boek leest vlot weg, heeft een goed opgebouwde plot en een mooie actie aan het slot. Paperback met kleine druk.

À propos de Lee Child

CC BY 2.0 - Image by Mark Coggins at Flickr

Lee Child, de son vrai nom James Dover Grant, né le 29 octobre 1954 à Coventry, est un écrivain et scénariste britannique.

Biographie

Il fait des études de droit à Sheffield, puis il travaille à la chaîne de télévision Granada Television à Manchester. Il y reste dix-huit ans avant de se lancer dans l'écriture. Il vit actuellement à New York.

À partir de 1997, il publie une série d'une vingtaine de thrillers où le héros récurrent, Jack Reacher, ancien officier de police militaire, se déplace en mission aux quatre coins des États-Unis. Comme tout dur à cuire du polar, Reacher est solitaire, froid, efficace et hanté par son passé. Ses ouvrages sont des best-sellers. Le personnage est incarné au cinéma à deux reprises par Tom Cruise. L'écrivain réalise un caméo dans les deux longs métrages.

En lire plus sur Wikipedia