Livre
Néerlandais

Een dier in de tuin

Liesbeth Van Bogaert (auteur), Joris Thys (dessinateur)
Dans la série:
Public cible:
6-8 ans et plus
Wat eet een worm graag? Hoe ziet een mier eruit? Zeven dieren uit de tuin vertellen over zichzelf. Met kleurenfoto's en -tekeningen. AVI-E3. Vanaf ca. 6,5 jaar.
Sujet
Dieren
Niveau de lecture
AVI E3, AVI 2
Titre
Een dier in de tuin
Auteur
Liesbeth Van Bogaert
Dessinateur
Joris Thys
Langue
Néerlandais
Édition
1
Éditeur
Wielsbeke: De Eenhoorn, 2014
31 p. : ill.
ISBN
9789058389381 (hardback)

Commentaires

Een dier in de tuin is het tweede informatieve boek van Liesbeth Van Bogaert. Na een boek over huisdieren, schrijft ze in dit deel over kleine beestjes in en rondom het huis. Het zijn stuk voor stuk heel herkenbare dieren zoals de huisspin, mieren, wormen en vlinders.
Een dier in de tuin richt zich op lezers die één jaar leesonderwijs achter de rug hebben. Het boek bevat voornamelijk eenlettergrepige woorden en zinnen die niet meer dan zes woorden tellen. Van moeilijke woorden wordt de uitspraak verduidelijkt, bijvoorbeeld: ‘In mijn web vang ik een insect. (lees: in-sekt)’. Binnen de beperkte woordkeuze weet Van Bogaert teksten te schrijven die leestechnisch eenvoudig zijn, maar wel degelijk inhoud bevatten.
Het boek bevat een duidelijke structuur en een heldere opbouw. Er zijn vier pagina's per dier, waarbij er vaste onderdelen aan bod komen. Eerst worden aan de hand van een grote foto de verschillende ledematen van een dier besproken en vervolgens is e…Lire la suite
Hoe leven dieren die in de tuin rondscharrelen eigenlijk en wat kun je doen om een diervriendelijke tuin te krijgen, waarin zij zich thuis voelen? Deel uit de serie ‘Lees je slim’* voor beginnende lezers, waarin zeven dieren die vaak in tuinen voorkomen zichzelf voorstellen: de spin, worm, mol, koolmees, mier, vlinder en de egel. Elk hoofdstuk beslaat vier pagina’s. Allereerst vertelt het bewuste dier (ik-figuur) over zijn uiterlijke kenmerken. De korte tekstblokjes in AVI-E3 bevatten steekwoorden als snuit, lijf en oog, voorzien van nummers die in de bijgevoegde kleurenfoto terug te vinden zijn. Het dier beantwoordt vragen als ‘Wat maakt je blij?’ en ‘Hoe ben je als kind?’ en vertelt over zijn manier van leven. Tot slot worden er tips gegeven voor verzorging of diervriendelijke verwijdering, waarbij de lezer rechtstreeks wordt aangesproken. Elke zin begint op een nieuwe regel en is gezet in een duidelijk lettertype met hoofdletters en leestekens. De vele kleurrijke, speelse tekeninge…Lire la suite