Livre
Néerlandais

Ik ben Malala : het verhaal van het meisje dat opkwam voor onderwijs en door de taliban werd neergeschoten

Malala Yousafzai (auteur), Christina Lamb (auteur), Nina West (traducteur)

Ik ben Malala : het verhaal van het meisje dat opkwam voor onderwijs en door de taliban werd neergeschoten

Genre:
Het Paktistaanse meisje Malala Yousafzai (1997) vertelt hoe een talibanstrijder haar neerschiet. Dit gebeurt als ze opkomt voor het recht voor onderwijs voor meisjes. Met een katern kleurenfoto's. Vanaf ca. 15 jaar.
Titre
Ik ben Malala : het verhaal van het meisje dat opkwam voor onderwijs en door de taliban werd neergeschoten
Auteur
Malala Yousafzai Christina Lamb
Traducteur
Nina West
Langue
Néerlandais
Langue originale
Anglais
Titre original
I am Malala
Titre parallèle
Ik ben Malala
Édition
4
Éditeur
Houten: Spectrum, 2013
277 p., [16] p. pl. : ill.
ISBN
9789000331536 (paperback)

Commentaires

Intussen is ze wereldberoemd en ontving ze tal van oorkondes en eremerken, maar hoe leefde Malala Yousafzai voor ze geraakt werd door de kogels van de Taliban? En wat gebeurde er daarna? Dat kun je nalezen in Ik ben Malala, de autobiografie die het zestienjarige meisje samen met journaliste Christina Lamb schreef. Malala realiseert zich al op zeer jonge leeftijd dat niet alle kinderen in haar land Pakistan dezelfde mogelijkheden hebben om naar school te gaan. Geïnspireerd door haar vader die met een vriend een school opricht en er voor wil zorgen dat ook meisjes kansen krijgen om te leren lezen en schrijven, spreekt ze zich al heel jong uit voor betere rechten voor meisjes. Haar activisme blijft ook bij de Taliban, die oprukken in haar geboortestreek Swat, niet onopgemerkt en ze wordt van dichtbij neergeschoten. Haar leven kan maar op het nippertje gered worden en na tal van operaties bouwt ze samen met haar familie haar leven opnieuw op in Engeland.
Tot zo ver de grote li…Lire la suite
Het levensverhaal van Malala Yousafzai (1997), een Pakistaans meisje dat in oktober 2012 door een talibanstrijder in haar gezicht werd geschoten. Malala is geboren in een dorpje in de Swatvallei. In 2003 richt haar vader hier een school op. De taliban krijgt steeds meer invloed in het gebied en in 2004 is het klimaat al zo veranderd dat jongens en meisjes niet meer in één lokaal mogen zitten. Maar het wordt nog erger, er komen steeds meer verboden. Meisjes mogen niet meer naar school. Een vriend van haar vader die bij de BBC werkt, zoekt iemand die een dagboek wil bijhouden over het leven onder de taliban. Malala schrijft haar eerste stukje voor de website van de BBC begin 2009. Omdat ze opkomt voor het recht op onderwijs voor meisjes wordt er een aanslag op haar gepleegd. Hoewel zwaargewond, overleeft ze die wonderbaarlijk genoeg. Enkele dagen na de aanslag, de kogels zijn verwijderd, wordt ze naar Engeland overgevlogen voor verder specialistische behandeling. Malala blijft campagne …Lire la suite

À propos de Malala Yousafzai

CC BY 4.0 - Image by 内閣官房内閣広報室

Malala Yousafzai ou Malala Yousufzai (en ourdou : ملالہ یوسف زئی) est une militante pakistanaise des droits des femmes, née le 12 juillet 1997 à Mingora, dans la province de Khyber Pakhtunkhwa, où elle s'est opposée au Tehrik-e-Taliban Pakistan et au Tehrik-e-Nifaz-e-Shariat-e-Mohammadi qui tentaient d'interdire la scolarisation des filles.

Elle a vécu à Mingora, principale ville du district de Swat, dans le Nord-Ouest du Pakistan, une zone proche de l'influence des talibans. Symbole de la lutte pour l'éducation des filles et contre les talibans pakistanais, elle a reçu plusieurs distinctions nationales et internationales à la suite de ses prises de position alors que sa région était l'objet d'une lutte entre les talibans pakistanais et l'armée. Durant son enfance, Malala a écrit un blog pour la BBC, racontant son point de vue sur l’éducation…En lire plus sur Wikipedia