Livre
Néerlandais

Oneiros : dodelijke vloek

Markus Heitz (auteur), Roelof Posthuma (traducteur)
Enkele zelf onsterfelijke mensen zijn gedoemd ongewild de dood te verspreiden als ze in slaap vallen, Een aantal van deze 'doodslapers' komt in opstand tegen hun lot.
Extra subject
GRI, Griezelverhalen, fantasy
Titre
Oneiros : dodelijke vloek
Auteur
Markus Heitz
Traducteur
Roelof Posthuma
Langue
Néerlandais
Langue originale
Allemand
Titre original
Oneiros : tödlicher Fluch
Éditeur
Amsterdam: Luitingh-Sijthoff, 2012
479 p.
ISBN
9789024555376 (paperback)

Commentaires

Markus Heitz had het reeds op een aantal lezingen aangekondigd: zijn nieuwe boek zou geen vampiers, weerwolven of demonen bevatten. Het zijn creaturen die hij, tussen een leger andere vreemde wezens, opvoerde in zijn eerdere boeken, en met veel succes. Heitz wil echter voortdurend andere wegen verkennen en koos er deze keer voor om doodslapers tot zijn hoofdpersonen te maken. In veel sprookjes komen figuren voor die met de Dood kunnen communiceren, wat hem de inspiratie bezorgde voor deze vorm van onsterfelijken. Magere Hein kan de doodslapers namelijk niet zien, dus kunnen ze niet sterven. Het is ook het enige voordeel dat ermee samenhangt, want doodslapers genezen niet sneller dan een gewone mens, kunnen gewond geraken en hebben als groot nadeel dat ze ervoor moeten zorgen niet tussen anderen in slaap te vallen. Als een doodslaper in slaap valt op bijvoorbeeld een stadsbank, is het risico namelijk zeer groot dat alle levende wezens in zijn onmiddellijke omgeving onmiddellijk dood ne…Lire la suite
Een fantasy-/avonturenroman over 'doodslapers', mensen die de dood oproepen zodra zij in slaap vallen en daardoor een gevaar zijn voor hun omgeving. Zelf zijn ze echter onsterfelijk. Een groep van deze mensen vecht tegen hun lot. Met ook een narcolepticus (aangeduid als 'die narco') en iemand met familiale insomnia in de gelederen wordt het allemaal wel wat gezocht. Bovendien is er sprake van een geheim laboratorium voor hersentransplantatie. Maar een groter probleem is de al te gedetailleerde verteltrant van de bekende auteur. Wanneer een bepaald wapen is uitgevonden en met welke hand iemand de deur opendoet, hoeven we niet te weten. Wat een flitsend verhaal had moeten worden, blijft daardoor wat moeizaam, hoewel de lezer toch graag wil weten hoe het afloopt. Matige vertaling uit het Duits. 'Oneiros' was met een betere redacteur een spannend boek geworden, maar blijft nu wat hangen achter de vele onwaarschijnlijkheden en het al te gedetailleerde taalgebruik. Kleine druk.

À propos de Markus Heitz

Markus Heitz, né le 10 octobre 1971 à Hombourg, est un auteur de fantasy, horreur et science-fiction allemand.

Biographie

Il obtient son Abitur à l'école catholique privée Johanneum de Hombourg en 1991 puis il effectue son service militaire à Bexbach. Il étudie ensuite la philologie germanique et l’histoire jusqu'en 2000. Après cela, il travaille comme journaliste indépendant pour le Saarbrücker Zeitung.

En 2003, il reçoit le Prix du fantastique allemand (Deutschen Phantastik-Preis ) pour son roman Les Temps sombres - Ombre sur Ulldart (Die Dunkle Zeit 1 – Schatten über Ulldart) dans la catégorie « meilleur premier roman national ». Il acquiert une renommée internationale lors de la parution de sa série Les Nains (Die Zwerge)

Il est copropriétaire d'un pub irlandais …En lire plus sur Wikipedia

Suggestions